IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирийските бежанци надхвърлиха 4 млн. души

Ще са нужни 5,5 млрд. долара за да им се помогне, сочат оценките на ООН

14:33 | 09.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Над 4 млн. сирийци са избягали от гражданската война в страната си, за да се превърнат в бежанци в съседните региони, като 1 млн.  от тях са сторили това в последните 10 месеца. Това сочат последните данни на ООН, цитирани от AFP.

„Това е най-големият брой бежанци от един конфликт в рамките на едно поколение“, заяви върховният комисар на ООН Антониу Гутериш. „Тези хора имат нужда от подкрепата на света, но вместо това живеят в трагични условия и потъват в дълбока бедност“, каза още той.

С новата вълна от бежанци, пристигнала в Турция, общият им брой е достигнал до над 4,013 млн. души според агенцията за бежанците към ООН. Само преди десет месеца броят им е бил 3 млн., като от агенцията смятат, че ако гражданите на Сирия продължават да напускат страната си със същия темп, това число ще достигне до 4,27 млн. до края на годината.

Отчетеният брой бежанци е най-високият за един конфликт от близо четвърт век насам. През 1992 агенцията е отчела 4,6 млн. души, избягали от родината си поради конфликта в Афганистан.

Над 230 хиляди души са били убити в Сирия от началото на антиправителствените протести, които избухнаха през март 2011 г., доведоха до гражданска война и подтикнаха защитниците на режима и джихадистки групировки да застанат едни срещу други.

В допълнение към сирийците, напуснали страната, 7,6 млн. са разселени вътре в нея, „много от които са в тежки условия и на места, до които трудно да се достигне“, посочват от агенцията.„Влошените условия придвижват нарастващото множество към Европа и по-далеч“, заяви Гутериш, но подчерта, че повечето от тях остават в региона.

Междувременно Турция, която вече е приютила 1,8 млн. от бежанците, строи нов гигантски лагер с капацитет от 55 хил. души заради опасенията, че ескалацията на конфликта в сирийската провинция Алепо може да предизвика по-голям прилив на бежанци. 

Други 1,17 млн. сирийци са намерили сигурност в съседен Ливан и към момента представляват една четвърт от населението на страната.

В Йордания са намерили убежище над 629 хиляди сирийци, тези в Ирак наброяват близо 250 хиляди, а в Египет те са около 132 500. Повече от 24 хиляди са потърсили сигурност в другите страни от Северна Африка. В Европа бежанците наброяват 270 хиляди, сочат данните на ООН.

Според оценките на агенцията по бежанците ще са нужни 5,5 млрд. долара тази година за да се помогне на сирийските бежанци и приемащите общности в съседните страни, но досега събраните средства са по-малко от четвърт от тази сума.

„Това означава, че бежанците ще се сблъскат с ново намаляване на хранителните помощи и ще се борят да си позволят животоспасяващи медицински услуги или за да пратят децата си в училище.“

Според ООН животът на бежанците става все по-труден. Близо 86% от всички бежанци в Йордания, които не са настанени в лагери, живеят под прага на бедността от 3,20 долара за ден и 55% от тези в Ливан живеят в лагери, които неотговарят на стандартите.

Конфликтът в Сирия е в петата си година и няма перспектива за приключването му. Това е накарало бежанците в региона да изгубят надежда, че ще се приберат по домовете си, смята агенцията. С нарастването на отчаянието все повече от тях прибягват до „негативни начини за справяне с проблема“, вкл. детски труд, просия и бракове между деца, предупреждава ООН.

Конкуренцията за работни места, земя, жилища, вода и енергия поставя под натиск вече уязвимите приемащи общности, смятат от агенцията. „Не можем да позволим на бежанците и на приемащите държави да потънат в отчаянието“, каза още Гутериш.

Повече по темата тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
еми не, че има такава опастност, така е писано и така ще стане ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
САЩ и Европа създадоха бъркотията в целият Арабски свят и защо сега се чудятна новото преселение на народите.Има опастност цяла Европа да се ислямизира ие много вярна приказката "Каквото посееш това ще пожънеш".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още