IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС с принципна договорка за разпределянето на 60 хил. мигранти

От схемата са изключени България и Унгария, която не се съгласи с този план

10:57 | 26.06.15 г. 1
Лидерите на ЕС с принципна договорка за разпределянето на 60 хил. мигранти

След спорове, продължили до малките часове на нощта, лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) решиха да разпределят 60 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия изток, съобщава Ройтерс.

На доброволни начала държавите от ЕС ще приемат 40 хил. бежанци от Сирия и Еритрея, които в момента търсят убежище в Италия и Гърция, и още 20 хил. души, които са в лагери извън ЕС.

От схемата са изключени България и Унгария, която не се съгласи с този план.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер не скри разочарованието си и определи споразумението като “скромно”. Той призна, че в един момент от срещата на лидерите на държавите от ЕС е отговорил с “Не ми пука!” на възраженията срещу плана.

“Трябва да разберем дали системата работи. Няма значение дали е доброволна, или задължителна, а дали може да помогне на тези 60 хил. души”, коментира той на пресконференция.

На вечерята на лидерите снощи премиерът на Италия Матео Ренци смъмри колегите си заради нежеланието им да подкрепят плана. “Ако мислим за Европа само като за бюджети, това не е Европа, каквато е решена да бъде през 1957 г. в Рим”, коментира той, като се позова на учредителния договор на Европейския съюз.

И докато политическата сделката е пробив, прилагането на плана е изправено пред препятствия. Критериите за разпределяне на мигрантите сред държавите-членки трябва да се договорят до края на юли. Ще се отчитат редица фактори, като например размера на икономиката и населението.

Тази система замести непопулярното предложение за задължителни квоти за всяка страна, на което се противопоставиха държавите от Централна и Източна Европа.

Дискусиите отразяват дълбоките различия между страните по темата. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц коментира пред репортери по-рано в четвъртък, че "доброволни или междуправителствени схеми са били изпробвани в миналото и са се провалили", пише EUObserver.com.

Същевременно дискусията за предотвратяването достъпа на мигрантите до Европа и връщането им в родните им страни изобщо не е спорна. "Мигрантите, които нямат законови права да влязат в ЕС, трябва да бъдат върнати", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, като допълни, че има договорка за ускоряване на споразуменията за реадмисия с трети страни.

Лидерите се договориха и да задържат пристигащите имигранти в държави като Италия, Гърция и Малта в "структурирани граничните зони и съоръжения" за идентификация и снемане на пръстови отпечатъци. Целта е да бъдат върнати обратно колкото се може повече незаконни мигранти, въпреки че не е решен въпросът за подготовката на африканските страни да ги приемат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
В Хамерика ги пращайте, да работят там - да правят още бомби с които Фашингтон да води войни в родините им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още