IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: Водим сериозна битка за управлението на пасищата

Правителството създава режим субсидиите за пасища да се отпускат за животновъди, припомни земеделският министър

10:42 | 24.07.15 г. 1
Танева: Водим сериозна битка за управлението на пасищата

Министерството на земеделието и храните води сериозна битка по начина, по който се управляват пасищата, съобщи в ефира на bTV земеделският министър Десислава Танева. Според нея фондът е недостатъчен за животните, които се отглеждат в България.

„Нашата битка е този фонд (на пасища, мери и ливади – бел. ред), който е основно общински, да бъде разпределян в полза на животновъдите”, каза министърът.

Танева призна за "порочни практики в общините", които са следствие от изкривяванията в сектора, причинени от отпускането на субсидии. Припомняме, че по регламент средства за поддържане на пасища и ливади могат да получават и хора, които не са обвързани с животновъдството.

Данните на МЗХ от последната кампания за директните плащания показват, че 30% от заявените малко над 4 млн. декара пасища, мери и ливади се очертават от бенефициенти, които нямат нищо общо с животновъдството, каза още Танева.

Тя допълни, че правителството е изготвило режим, който да ограничи отпускането на субсидии за бенефициенти без животни.

Поправките в законодателството са две – първата вече е одобрена, а за втората се очаква да бъде гласувана на второ четене в пленарната зала през следващата седмица, заяви земеделският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zaw12929
преди 8 години
1. Казаното Водим сериозна битка с кого, нали вие упртавлявате тази дейност. Защо не научаваме за уволнени чиновници? 2. От 2011 започна отнемането на субсидии за пасища от хората с животни с нищожни Уведомителни писма към десетки хиляди български селяни, и се оказва че днес 30 % - 4 млн декара са в лица, които нямат животни и така се унищожава животновъдството на България. Общината ги дава, а чиновниците на МЗХ ги отнемат и сега МИНИСТЕРКАТА се хвали или оплаква за вредите. Трудно е да се съществува в държава без законност и ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още