IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ДПС съзряха опит за репресия в закона "антикорупция" на Кунева

Депутатите не гласуваха закона на първо четене заради насрочените дебати за демографската ситуация

13:15 | 31.07.15 г. 1
БСП и ДПС съзряха опит за репресия в закона "антикорупция" на Кунева

Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта, което трябва да започне работа от следващата година според т. нар. закон "антикорупция" на вицепремиера Меглена Кунева, предизвика остро недоволство сред депутатите от БСП и ДПС.

Според социалиста Атанас Зафиров този орган е за политическа репресия, а така, както е написан, Законът за предотвратяване на корупцията създава условия за политически натиск.

Той беше категоричен, че е недопустимо да се правят проверки на висши държавници по анонимни сигнали, което противоречи и на Конституцията. Зафиров се възмути и от факта, че с новия закон отпадат от обхвата на проверките редица експерти, което според него е много съществена слабост.

"Не е предвиден почти никакъв контрол над бюрото, не е обяснено и как ще се правят тези прословути проверки за почтеност, намалява се и глобата при установен конфликт на интереси от 5 000 на 1 000 лева", продължи с критиките социалистът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък не хареса предвидения регламент Бюрото да се назначава с указ на президента по предложение на правителството. "Не сме съгласни, че няма значение, че шефът на бюрото ще се назначава по предложение на правителството. Няма как да се дефинира като независим орган, след като ще се назначава от президента по предложение на Министерски съвет. Това е орган, който ще е на пряко подчинение на МС, важно обстоятелство предвид факта, че органът ще се бори с корупцията", коментира той.

Местан посочи, че корупцията е там, където е властта, и е парадоксално, че с генераторите на корупцията ще се бори орган, практически назначен от този, който генерира корупцията. „Бюрото пък ще проверява депутати и какъв е този контрол на изпълнителната власт върху законодателната власт, нали е обратното“, риторично попита той.

"Излиза, че днес страната се управлява от най-добрите министри и заради това само те могат да избират бюрото, но в политиката освен днес има и утре и може да дойдат не дотам добри, свети министри и ако те си изберат органа, който ще ги контролира, докъде ще се докараме в борбата с корупцията", разкритикува вносителите на законопроекта лидерът на ДПС.


Въпреки това той даде заявка, че между първо и второ четене на закона депутатите от движението може да променят позицията си, ако видят промяна по отношение на назначаването на бюрото. Според Местан обаче проблемът в България не е в правната уредба, а в това, че законите не се прилагат ефективно.

"Страната по транспонирано европейско законодателство е на едно от челните места, близо 100% от европейското право е транспонирано в националното и как да си обясним факта, че България и Румъния са в Механизма за проверка и оценка. Обяснението на този парадокс е много просто и много жестоко и то е, че и най-добрият закон не може да замести политическата отговорност за ефективното му прилагане, и най-добрият закон, попаднал в социокултурна среда, която се съпротивлява срещу него, ще се провали", обобщи той.

Последна актуализация: 00:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още