IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската реколта от слънчоглед няма да се отрази на пазара

Очаква се сериозно намаление на реколтата от царевица в Северна България заради сушата, твърди Ангел Вукодинов

13:35 | 06.08.15 г.
Ниската реколта от слънчоглед няма да се отрази на пазара

Не би следвало да има сътресение на пазара заради по-ниското количество реколта от слънчоглед, твърди Ангел Вукодинов от Асоциацията на зърнопроизводителите, цитиран от "Фокус".

По думите му традиционно в България се отглеждат около 7 милиона декара слънчоглед, от които се добиват 1,5 милиона тона реколта. „От тази реколта под 1/3 се употребява за добиване на слънчогледово масло и 2/3, дали във вид на слънчогледови семена или във вид на слънчогледово олио, напуска страната в експортни дестинации”, обясни Вукодинов. Според него е радващо, че през последната година се е увеличила преработката на слънчоглед в България.

По отношение на добивите от жито Вукодинов заяви, че в Южна България добивите са по-ниски, докато в Северна България са прибрани по-нормални количества.

„Пазарът на жито малко се е затворил. Достатъчно има за потребление и за експорт, тоест няма сътресения”, коментира той.

Според него сътресенията са валидни за Южна България, където хората са имали много по-ниски доходи, а разходите са били високи. „Трябва да признаем, че това е доста често срещано явление за тази година, за разлика от миналата”, коментира Вукодинов.

По отношение на реколтата от царевица той посочи, че в Северна България има големи площи, но те са неполивни и няма как сушата да не им се отрази.

„Там ще има едно сериозно намаление спрямо миналата година, а през 2014 г. в Северна България имаше рекордни добиви на царевица за неполивни условия”, посочи той.

„Правят се опити за неполивни площи, но повечето производители не рискуват и отглеждат единствено и само на поливни площи. Там, където са на поливни площи се надявам, че ще има нормални резултати, макар и с повече разходи”, добави представителят на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Той посочи, че цената за поливане на един декар често е 30-40 лева за поливка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още