IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA иска да има собствено производство в България

Шведската верига за мебели търси нови български подизпълнители за продукцията си

16:33 | 20.08.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с основателя на IKEA в централата на компанията в Елмхулт, Швеция. <em>Снимка: МИ</em></p>

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с основателя на IKEA в централата на компанията в Елмхулт, Швеция. Снимка: МИ

Шведската верига за мебели IKEA заяви намерение да изгради логистичен център и собствено производство у нас. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с основателя на мебелния гигант Ингвар Кампрад в централата на компанията в Елмхулт, Швеция.

Производителят на мебели планира увеличение на доставките си от България, като за целта търси нови партньори у нас, се уточнява в съобщението до медиите от Министерството на икономиката. Намеренията на компанията са до 2020 г. да удвои продажбите си на глобално ниво, което налага търсене на нови възможности за снабдяване.

„България има огромен потенциал и сега е моментът да изградим партньорство, което ще ни позволи да растем заедно“, е заявил Кампрад, посочвайки, че компанията гледа на страната ни като стратегически партньор в дългосрочен план.

„Сега не само е правилният момент, но България е и правилното място“, е посочил от своя страна Божидар Лукарски.

Увеличаване на поръчките към български производители и идентифицирането на нови доставчици са първите стъпки в плановете на компанията за България.

В началото на май Кампрад посети предприятия у нас, за да прецени на място възможностите им за участие в глобалните вериги на доставки на компанията. Тогава бе заявено, че компанията планира да увеличи поръчките си за български предприятия, както и да направи съществени инвестиции в краткосрочни нисколихвени кредити за технологично обновление на фирмите, с които работи.

По време на посещенията са определени и конкретни продукти, за които български компании имат потенциала да се конкурират с други международни доставчици на фирмата.

Подизпълнителите ще трябва да изпълняват поръчки в различни сегменти от асортимента на IKEA – текстил, дървени и алуминиеви мебели, матраци и мека мебел, както и изделия от стъкло. Интерес има и към производството на санитарен фаянс за бани и кухни и изделия от порцелан, за които компанията все още търси подходящи доставчици у нас.

„На IKEA ще бъде оказана пълна подкрепа от страна на българското правителство“, е посочил икономическият ни министър. От своя страна зам.- изпълнителният директор на агенцията за малки и средни предприятия Никола Стоянов е представил конкретни стимули, които България може да предостави на ИКЕА по Закона за насърчаване на инвестициите и чрез индустриалните зони.

През юли шведската верига за мебели IKEA откри първия си център за поръчки във Варна. Чрез него клиентите на веригата могат да разгледат и тестват продуктите, както и да поръчват артикули, налични в магазина в София. Концепцията на IKEA за центрове за поръчки и доставки залага на това клиентите да могат да направят поръчка и след това да вземат доставените стоки.

В България IKEA има магазин на Околовръстния път на София. През април компанията пусна и онлайн магазин у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Че те имаха, пловдивска фирма за мебели!Ама нашенци ги усетиха и димнаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още