IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Манолов: Правото на избор за втората пенсия е положителна промяна

Процесът трябва да се усъвършенства, заяви синдикалистът

11:10 | 26.08.15 г. 1
Д. Манолов: Правото на избор за втората пенсия е положителна промяна

Приемането на наредбата, която регламентира възможността за прехвърляне на средствата за втора пенсия от капиталовия стълб към НОИ  е нещо положително, защото така ще можем да влияем върху грижата за нашите старини. Това каза пред БНТ президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри проект на Министерския съвет за Наредбата за разпределяне на задължителните осигурителни вноски.

„Друг е въпросът дали тази възможност изчерпва цялото решение на въпроса. Процесът трябва да се усъвършенства, за да стане по-справедлив за хората, чиито пари се управляват“, каза Димитров.

Президентът на КТ Подкрепа коментира, че универсалните пенсионни фондове съществуват повече от 15 години „с отворен вход и запушен изход“. „Това на някои в този бизнес страхотно им харесва. Те са създадени, за да плащат пенсии. Когато се отвори изход на тези пари, би трябвало да са подготвени и да се справят“, заяви Манолов.

Той допълни, че ако се стигне до фалит на пенсионен фонд, това би било единствено по вина на хората, които оперират с тези средства. Затова Комисията за финансов надзор (КФН) би трябвало ежедневно да следи тези пенсионни фондове и инвестициите да бъдат изцяло защитени, допълни той.

Манолов коментира, че малко българи разбират от управление на финансови активи. Той предположи, че първоначално преместването на средствата ще е по-скоро емоционално, след разговори с близки и приятели, но едва ли това решение ще бъде взето осъзнато от финансова гледна точка.

По повод очакваните протести наесен, президентът на „Подкрепа“ потвърди, че причината е сектор енергетика.

“Проблемите в енергетиката са толкова много, че са достатъчни държавата да гръмне”, каза той.

За последните решения, свързани с цените на тока, той коментира: „Там проблемите са не само с работещите в отрасъла, работодателите бяха тези, които вдигнаха знамето на протеста във връзка с цените на електроенергията за промишлени нужди. Взетите решения бяха палиативни, някои неверни и ще създадат повече проблеми, отколкото са решили“.

Това, което притеснява синдикатите, е „невидим засега план за съсипване на българската енергетика“, заяви Димитър Манолов и си пожела да не е прав в предположенията си. Той подчерта, че е важно да се реши проблемът и отрече очакваните протести да са с цел сваляне на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
Pitashtia
преди 8 години
Право на избор? Право на избор има когато сам решаваш дали и как да си осигуриш старините . Това не е никаква пенсионна реформа , а опит да се закърпи положението временно до следващата "реформа" Всъщност не се променят принципите и правилата 1Задължително да остане само пенсионното осигуряване към НОИ, а към частнитепенсионни фондове да стане доброволно.2 Да се дадеправо на гражданите да изтеглят парите си от частните осигурителни фондове и ако искат да ги внесат в НОИ, ако не да сиги харчат със здраве3 Всекигражданин да има лична осигурителна партида за пенсия в НОИ .4 В личнатапенсионна сметка(партида) в НОИ да се вписват броят на средните работни заплативнесени през годината .5Задължителната минимална вноска да е 1/6 от годишният доход на гражданитенезависимо от размерът имhttps://***.facebook.com/notes/%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BC/1095393660471949
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още