IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспекцията по труда хвана злоупотреби с еднодневни трудови договори

Към момента са регистрирани около 19 хил. контракта за краткотрайна селскостопанска работа

16:23 | 26.08.15 г.
Инспекцията по труда хвана злоупотреби с еднодневни трудови договори

Установени са единични случаи на земеделски стопани, които са наели селскостопански работници без еднодневни трудови договори, съобщи Главната инспекция по труда (ГИТ).

Фермерите са правили регистрации на такива договори в дирекция „Инспекция по труда“, но в момента на проверките са имали наети работници без контракти.

Това означава, че наетите са полагали труд без сключен писмен договор. Санкцията за работа без договор е между 1500 и 15 000 лв.

Контролните органи ще продължат да проверяват не само работодатели, които не са заверили изобщо или са заверили много малко образци на еднодневни трудови договори, но и такива, които са се възползвали максимално от новата възможност, предупреждават от ГИТ.

Инспекцията припомня, че еднодневните договори се сключват задължително в началото на работния ден. Трудовото правоотношение възниква едва тогава, когато двата екземпляра на договора не само са попълнени с данните на работника, но и са подписани от двете страни по него. Работникът трябва да получи единия екземпляр от документа преди започване на работата и при проверка да го представя на контролните органи.

При проверките са установени и случаи на хора, работили без договор при стопани, които изобщо не са регистрирали в Инспекцията по труда еднодневни трудови договори. След намесата на контролните органи тези работодатели са се възползвали от новия вид контракти.

Инспекцията по труда работи съвместно с Министерството на земеделието и храните. Обектите за контрол се идентифицират на базата на получената информация за големината на обработваемите площи от регистрираните земеделски производители и отглежданите култури.

Проверките се планират според сезонността на продукцията, както и дали реколтата от тази площ може да бъде прибрана само с работниците с регистрирани в НАП друг вид трудови договори.

ГИТ напомня, че еднодневните трудови договори не се регистрират в НАП, нито се подава уведомление за прекратяването им. Ако работодателят е недоволен от работника, на следващия ден може да не подписва нов договор с него, без да му се налага да оформя документи за прекратяване на трудовото правоотношение.

Земеделските стопани обаче споделят, че продължават да изпитват сериозно затруднение да убедят работниците да подпишат еднодневни договори, тъй като те се страхуват да не бъдат лишени от социални помощи и обезщетенията за безработица. Запазването на тези права е гарантирано с промени в серия нормативни актове, които вече са обнародвани в Държавен вестник, припомня Инспекцията.

Към момента са регистрирани около 19 000 броя трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден от над 240 земеделски стопани. Чрез тях земеделските  производители наемат работна ръка за бране на малини, пипер, домати, краставици, круши, ягоди, праскови, кайсии и др.

Вече има запитвания и се очаква регистрация на още еднодневни договори предвид предстоящото масирано събиране на реколтата от грозде, картофи, орехи, лешници, бадеми, ябълки, сливи и круши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още