IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С промените в Закона за тютюна ще се гарантира качеството, твърди експерт

Комисии по тютюна ще дават независима оценка при спор за цената

14:26 | 11.09.15 г. 2
С промените в Закона за тютюна ще се гарантира качеството, твърди експерт

С промените в  Закона за тютюна и тютюневите изделия се регламентира, че отглеждането на културата ще става със сертифицирани семена и по  технологични инструкции, утвърдени със заповед на агроминистъра. Това каза в интервю за „Фокус“ Георги Ралчев, началник отдел „Мониторинг на пазара на зърно“ в Министерството на земеделието и храните. 

Припомняме, че парламентът одобри на 10 септември промените, според които отпада 30-дневният срок, в който изкупеният тютюн следва да бъде изплатен и се създават два регистъра – за производители и търговци.

По думите на Ралчев се очаква текстовете да гарантират качеството на произвеждания тютюн у нас, което е особено важно за производителите.

Експертът заяви, че голяма част от промените, залегнали в проекта, са по искане на самите производители и целта им е да има много по-голяма сигурност и за земеделците, и за търговците при производството на тютюн в страната.

Комисиите по тютюна ще се формират от експерти, които ще разглеждат жалби на производители за процеса на окачествяване. Така тези комисии ще имат за основна цел да дадат една независима референтна оценка в изкупната кампания, когато възникне спор за цената, обясни Георги Ралчев.

Той припомни, че ще бъдат създадени два регистъра – на тютюнопроизводителите и на тези, които изкупуват суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още