IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" поиска отмяна на държавното финансиране за частни училища

В противен случай ще призоват към вето на Закона за предучилищното и училищно образование

16:40 | 28.09.15 г. 1
КТ "Подкрепа" поиска отмяна на държавното финансиране за частни училища

КТ "Подкрепа" настоява депутатите да преразгледат решението за финансиране на частни училища с публични средства, се посочва в декларация на Конфедеративния съвет на синдиката.

Декларацията е адресирана до президента, до председателя на Народното събрание, до председателите на парламентарните групи и до министъра на образованието.

Ако това не се случи, призоваваме президентът да наложи вето на Закона за предучилищното и училищно образование, се заявява в декларацията на синдиката.

От КТ "Подкрепа" подлагат на съмнение твърдението на законодателя, че се прилага принципът "парите следват ученика".

Според текст от законопроекта таксите се договарят между частното учебно заведение и родителя и не е предвиден никакъв механизъм, чрез който получената от държавния бюджет субсидия да бъде приспадната от таксите, и няма гаранция с колко и дали изобщо разходите на родителите на децата, посещаващи частни заведения, ще бъдат намалени, допълват от КТ "Подкрепа".

Според синдиката не е съвсем точно и твърдението на поддръжниците, че се прилага успешна европейска практика.

"В държавите, в които се финансират частни училища с обществени средства, учебните заведения не са бизнес организации. Те са родителски колективи, НПО, синдикати, църковни училища. В България частните училища са търговски дружества, чиято цел е печалба", заявяват от синдиката.

От синдикалната организация смятат, че тезата, че до момента държавата дискриминира децата от частните училища и детски градини, е неразбираема.

"Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор", се отбелязва в декларацията.

Според КТ "Подкрепа" с тази мярка Законът не адресира нито един от наболелите проблеми на националната образователна система, като недостиг на учители и унизителното заплащане на учителския труд; затворените стотици училища в по-малките населени места; драматичното състояние на материалната база в голямата част от държавните и общинските учебни заведения /почти 800 училища са без физкултурни салони/.

Поддръжниците на финансирането на частни училища с публични средства подчертаха, че децата, които се обучават в тях, са едва 1 на сто от всички ученици и ще струват на бюджета само 13 млн. лв. годишно, се посочва в декларацията.

Средният процент в ЕС стига до 7-8 на сто при учениците в началния курс и около 15 на сто в средния, т. е. с висока степен на вероятност може да очакваме, че разходите за частни училища далеч ще надминат 80-90 млн. лв. годишно, допълват от КТ "Подкрепа". Според синдиката това са толкова пари, колкото са нужни за минималното увеличение на заплатите на българските учители, което все още е под въпрос.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Нямам нищо против с частни средства /каквито са всички данъци/ да се финансират и публични институции като държавните училища. Но имам много против синдикати като Подкрепа в съюз с мафията да източват тези пари, да ги направляват чрез надзорните съвети, където те са представени, както е случая с Касата и НОИ. И не виждам къде ги стяга чепикът, освен, че учителите в частните школа са им извън сферата на изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още