IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се контролът на обществените поръчки за фирми на хора с увреждания

Агенцията по обществените поръчки минава към финансовото министерство, приеха депутатите

11:26 | 01.10.15 г. 2
Затяга се контролът на обществените поръчки за фирми на хора с увреждания

Затягат се разпоредбите за възлагане на поръчки на предприятия на хора с увреждания, след като Народното събрание прие на днешното си заседание окончателно промени в Закона за обществените поръчки, с които се прецизират специалните процедури.

Припомняме, че от средата на миналата година се даде възможност възложителите да възлагат обществени поръчки на фирми и кооперации на хора с увреждания при облекчени условия, включително и без критерии за подбор на предприятията. Това обаче доведе до бум в регистрирането на фирми на хора с увреждания и опити за злоупотреби.

В края на април т.г. Министерският съвет предложи поправките, за да затегне контрола на процедурите, както и да ускори централизацията на процеса по възлагане на обществени поръчки.

Възлагането на обществени поръчки на предприятия на хора с увреждания вече ще става с публична покана. В търговете ще могат да участват и други фирми, а възложителите получават правото да поставят изисквания на фирмите, за да си гарантират, че евентуалният изпълнител ще има необходимия опит да изпълни задълженията си. Така ще се гарантира, че ако няма подходящи фирми на хора с увреждания, възложителите ще могат да изберат изпълнител и да не се бавят с реализацията на процедурата.

С приетите промени се дава възможност също така Министерският съвет да може да създава централни органи за обществени поръчки или да възлага тези функции на орган на изпълнителната власт.

Предвижда се още Агенцията по обществените поръчки да мине към Министерството на финансите. В момента ведомството е под шапката на икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Минаха, и то на юруш :)))да видиш как правят инвалиди ремонти на ... и то скъпо, щото нямат конкуренция :)))))))))))))))))))))))))Затова трябва да се гласува на избори "задължително", защото законите се приемат после от избраните напълно неконтролирано и свободно /но само от маймуните/! И ако маймуните не гласуват "задължително", то няма как да се легитимира наложената им "свобода"... сама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Да, явно правилните поръчки минаха по тая линия, вече можем да затворим вратичката.Кой минал.. минал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още