IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвестиции в България са нараснали с 10 000% за 18 години

Бизнес климатътът в България трябва да е по-предсказуем, за да привлече инвестиции, коментира търговски заместник-секретар на САЩ

15:55 | 12.10.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските инвестиции в България са се увеличили от 17,2 млн. долара през 1996 г. до 1,87 млрд. долара през 2014 г., или с над 10 000%, коментира Кенет Хаят, заместник-секретар към министерството на търговията на САЩ по време на дискусионната кръгла маса „Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси“, организирана от Американската търговска камара в България.

Само преди 20 години износът на САЩ към България е възлизал едва на 97 млн. долара, докато вносът на България в Съединените щати е бил 6,5 млн. долара. През 2014 г. обаче американският износ към страната ни се е увеличил до 358 млн. долара, а българският внос в САЩ – до 604 млн. долара, обясни Хаят.

Той подчерта, че една от важните теми в отношенията не само между САЩ и България, но и между САЩ и Европейския съюз от по-широка гледна точка е Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), чиито преговори все още продължават. Споразумението обаче ще даде възможност за допълнително задълбочаване на вече силните отношения между двата региона.

„В момента сме в процес на договаряне на стойностно, амбициозно и всеобхватно споразумение, което цели да премахне всякакви такси“, коментира Хаят. „В същото време се стараем да продължим поддържането на високи стандарти по отношение на околната среда и здравето“.

По отношение на американско-българската търговия малките щатски фирми допринасят с 87% за износа към България, а 40% от износа на България към Съединените щати също идват от малки и средни предприятия, коментира Хаят. ТПТИ е насочено именно към малките и средни бизнеси, тъй като споразумението ще улесни износните сделки между двата региона, съответно между САЩ и България, заяви той.

За да успее България да постигне пълния си икономически потенциал, трябва да се продължат усилията към превръщане на бизнес климата в страната по-привлекателен за чуждите бизнеси, коментира американският заместник-секретар. Инвеститорите търсят да вложат капитала си на места, които са предсказуеми и в които има сигурност, допълни той.

„България има големи предимства – образована работна сила, ниски разходи, подходящо географско местоположение и много други“, коментира Хаят. Колкото по-предсказуем обаче стане бизнес климатът тук, толкова повече инвестиции ще успее да привлече страната, завърши той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Това не е важно. Чети сега какво е казал и допълнил министъра на външните работи на САЩ за България:"Трябва да обединим постиженията на евроатлантическите ценности и изобщо на ценностната политика с политическите реалности.Това заяви външният министър Даниел Митов на днешната кръгла маса на тема Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите интереси, която се провежда в София, предаде БГНЕС."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
През 2014 г. обаче американският износ към страната ни се е увеличил до 358 млн. долара, а българският внос в САЩ до 604 млн. долара, обясни Хаят.Демек по-малък от този с Македония. България никога не е била колония на държава с която е имала такива комични нива на вноса и износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 8 години
Хиперинфлацията 1997 имам предвид :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
LuckyYou
преди 8 години
И сега прибавяме хиперинфлацията 1994 и виждаме, че съотнесено към инфлацията американците са инвестирали МИНИМАЛНО и изцокали МАКСИМАЛНО българската икономика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още