IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови визови облекчения за турските туристи за ски сезона

Министерството на външните работи е стартирало пилотен проект за онлайн подаване на документи с Турция

15:40 | 19.10.15 г.
Нови визови облекчения за турските туристи за ски сезона

И за предстоящия зимен сезон, както миналата година, Министерството на туризма ще прилага процедурите по облекчен визов режим за турски граждани. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

Министерството на външните работи е стартирало и пилотен проект за онлайн подаване на документи с Турция, което се очаква още повече да облекчи визовите процедури, каза министърът.

Николина Ангелкова днес разговаря с представители на местната власт, контролните органи и туристическия бизнес в Банско в рамките на поредица от срещи за готовността за новия ски сезон.

Изминалият зимен сезон е приключил с 8,5% ръст на туристите, заяви Ангелкова. По думите й спадът на руските туристи е компенсиран от турски, румънски, гръцки, македонски.

По данни на туроператори е налице ръст на турските туристи от 40 на сто към август, като този ръст се обяснява с факта, че визи за турски туристи вече се издават в изнесен център, което значително улеснява процеса. Именно заради интереса на турските туристи от бранша очакват много добър зимен сезон. Те обаче заявиха, че е много важно този пазар да не надвиши 30%, защото ще повлияе зле на останалите пазари, които биха се оттеглили.

На прага на новия зимен сезон Министерството на туризма е планирало и поредица от инициативи, насочени към всички целеви туристически пазари, предстои и серия дискусии, първата от които е през ноември. Предвидено е кръгла маса да събере представители на бранша от България и Русия, на държавата и медиите, за да се поставят всички основни въпроси и предложения за развитието на отношенията между двата пазара в сектора на туризма. Основен акцент ще бъде и онлайн рекламата на туризма, анонсира министърът.

Ангелкова констатира и тенденция към намаляване на нарушенията в рамките миналия зимен туристически сезон. „Всички представители на туристическия бранш обръщат вече голямо значение на това - спазва ли се законът или не. Вярвам, че предстоящият зимен сезон ще бъде още по-успешен от тази гледна точка“, коментира министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още