IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри издаването на държавни гаранции за газовата връзка с Гърция

Гаранциите са в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв.

15:30 | 28.10.15 г. 1
Кабинетът одобри издаването на държавни гаранции за газовата връзка с Гърция

Министерският съвет одобри издаването на държавни гаранции през 2016 г. по заемни споразумения във връзка с финансирането на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България. Гаранциите са в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв., при спазване на законодателството в областта на държавните помощи, съобщи пресцентърът на кабинета.

През последните две поредни години проектът е одобряван за финансиране чрез държавногарантирани заеми в размер до валутната равностойност на 157 млн. лева и беше включен в Бюджет 2014 г. и Бюджет 2015 година.

Поради съществено удължаване на одобрителните процедури по проекта и при отчитане на стратегическата му значимост за получаване на достъп до алтернативни източници на газови доставки и предпазване от кризи в доставките на страната, проектът ще бъде предвиден и в проекта на Бюджет 2016.

Исканото увеличение е обосновано с възникналата необходимост от оптимизиране на финансовата структура с цел подобряване на неговата икономическа конкурентоспособност, необходимостта от намаляване на цената и подобряване на условията на капиталовите средства за реализация на проекта, в т. ч. чрез потенциална възможност за предоставяне на заеми от акционерите към инвестиционното дружество.

Министерският съвет реши да не бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми през 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Напишете пред кого(в полза на кого) се издават тези държавни гаранции, ако не се знае проучете този въпрос.Друг съществен въпрос - дали от това споразумение се изчисти(премахна) участието на някаква частна италианска фирма, от която няма ползва в този проект, но е там само да дърпа печалби (ако има). Това бе казано от един от бившите шефове на БулгарТрансгаз (не му помня името). Как се реши този въпрос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още