IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова очаква до 7% ръст на туристите през зимния сезон

Средствата за национална реклама за догодина са с 2,2 млн. лв. повече

13:33 | 06.11.15 г. 2
Ангелкова очаква до 7% ръст на туристите през зимния сезон

Данните за предварителните записвания на големите курорти и туроператорите за зимния сезон показват, че се очаква ръст на туристите между 5 и 7%. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, като уточни, че е рано за изводи, но се надява да се повтори миналогодишният ръст на зимния туризъм от 8%.

По думите й гостите, които се очакват, са основно от Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Германия, Великобритания, Израел, Холандия, съобщава БТА.

Във Варна Ангелкова участва в осмия Черноморски туристически форум, който тази година е под мотото "Регионалните културно-исторически продукти на България - единни в многообразието".

Ангелкова коментира и данните за приключилия летен сезон, които по думите й не са апокалиптични. 3,6% спад на броя на туристите има за първите 9 месеца на годината на обща база и това беше очаквано предвид трудното лято, което ние прогнозирахме, каза още Ангелкова, цитирана от агенция "Фокус". Спадът през лятото е около 8%, което министърът обясни с невъзможността да се компенсира понижението от месец юни.

„Още от май тази година започнахме да работим в посока Лято 2016, защото всички договори с големите туроператори са сключват сега. Затова първата ни цел беше да започнем работа с големите туроператори. Другата седмица ще се срещна с президентите на всички големи туроператори, които покриват 80 – 90% от туристите на нашия пазар, за да можем да пренасочим туристи към България и тя да стане желана дестинация”, подчерта Ангелкова.

Тя добави, че след нейна среща с председателя на туроператорите на Франция, за първи път е подписана чартърна програма за полети до Варна през Лято 2016. „Това за нас е важно, защото френските туристи търсят основно култура и история, а ние имаме какво да предложим в това отношение допълнително към останалите активности”, каза още Николина Ангелкова.

Предстои да бъде направен анализ за участията на страната ни в международни туристически борси и изложения. Тя посочи, че в момента се представяме на над 40 форума, а за сравнение Португалия, която е на шесто място в света по туризъм, участва в 10. По думите й трябва да се направи оценка кои от борсите са най-ефективни за България и усилията за добро представяне да се насочат към тях.

Министерството на туризма ще проведе и поредица кръгли маси с представители на държави, които са наши целеви пазари. Първата среща е планирана за 19-20 ноември в София и на нея ще се дискутират отношенията с руския пазар. По думите на министъра са планирани и кръгли маси с хотелиери, туроператори и експерти от Германия, Великобритания, страните от Вишеградската четворка, както и съседните ни държави на Балканите.

Работим усилено и за развитие на отношенията с перспективните за нас пазари, допълни Ангелкова. Тя уточни, че предстои отново посещение на китайския министър на туризма заедно с туроператори и журналисти у нас. Освен това българският министър ще реализира визита в САЩ, където за пръв път ще бъде подписано споразумение между двете страни в областта на туризма.

Над 13 млн. лева ще бъде бюджетът на Министерството на туризма през 2016 година, каза още Ангелкова, като посочи още, че увеличението на парите за реклама е с над 2,2 млн. лева.

Основно парите ще бъдат за онлайн реклама и дигитален маркетинг на всичките ни целеви пазари. Предвиждат се и 120 експедиентски и 120 журналистически рекламни турове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alee
преди 8 години
Госпожата дойде от нищото, ама по глупости равна няма. Първо в транспорта, сега в туризма. То и през лятото нямаше да има спад в туристите, ама на. Не стана така. Горките й подчинени, надали им е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
абе тази смотаната чий кадър е?излагация е голяма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още