IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват засушаването да вдигне цената на маслодайните култури

Добрите реколти свалят цените на пшеницата и царевицата, коментират специалисти от Софийската стокова борса

09:24 | 02.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Заради климатичните промени се очаква повишение на цената на маслодайните култури, коментират експерти от Софийската стокова борса. В същото време добрата реколта и рекордните запаси свалят цената на пшеницата и царевицата.

Световният съвет по зърно излезе с прогноза, че реколтата от пшеница през следващата година ще бъде 726,2 млн. тона или с 6 млн. тона повече от предходната реколта, съобщи Антонина Белопитова, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Потреблението в света ще бъде 720 млн. тона и запасите от зърно ще бъдат рекордни - около 208 млн. тона. Прогнозите са Европейският съюз да произведе почти 158 млн. тона пшеница, което е с 2 млн.  тона повече от реколтата тази година, информират експертите, цитирани от БТА.

В САЩ пшеницата поевтиня на годишна база с 26%, във Франция със 17%, в Германия с 24%. В момента цената на FOB на пшеницата в САЩ е 205 USD/тон без данъци, в Германия - 194 USD/тон, във Франция - 190 USD/тон.

Пшеницата в нашия регион също поевтинява - в Унгария - с 19%, а в Украйна - с 21%.

В България пшеницата поевтиня на годишна база с 8% в долари, но в лева поскъпна, заради повишаването на курса на долара. Сега тук пшеницата се търгува средно по 330 лева/тон без ДДС при 305 - 310 лева/тон в края на 2014 г. Реколтата от пшеница в България ще бъде около 4,8 млн. тона, смятат експертите.

Реколтата от пшеница в Русия и в Украйна тази година беше рекордна, а прогнозите са за още по-добри добиви. Тези две държави са основни конкуренти на българските зърнопроизводители. Прогнозата за износ на зърно от Русия е за около 24 млн. тона, а от Украйна почти 15 млн. тона.

FOB цената на пшеницата в Украйна сега е 200 USD/тон, българската пшеница е с цена 178 USD/тон, унгарската - 171 USD/тон, руската - 203 USD/тон.

На последния търг в Египет в края на ноември, като страната е основен купувач на зърно от Европа, цената на пшеницата е била 206,3 USD/тон, с навло (такса за превоз) от 7,3 USD/тон, съобщи Белопитова.

Брашното поскъпва на годишна база с 12%

На фона на поевтиняването на пшеницата, брашното поскъпва на годишна база с 12%. Сега пакет от един килограм брашно тип 500 се продава по 0,76 лева, а миналата година цената е била 0,68 лева.
Картел на мелниците едва ли има, защото конкуренцията е огромна. Вероятно със затягане на данъчните мерки бизнесът излиза на светло, смята Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Производството на царевица според Световния съвет по зърното ще е 967,3 млн. тона - с 45 млн. тона по-малко от тази година, но цените също падат. Причина за спада на цената е очакваният рекорден износ от 44 млн. тона царевица от САЩ, защото страната има много добра реколта и големи запаси.
Същевременно запасите от царевица в света са достигнали 206,3 млн. тона, което е с 28 млн. тона повече от миналата година.

На годишна база цената на царевицата пада с 10% в САЩ до 170 USD/тон, в Унгария - със 7% до 150 USD/тон, във Франция с 12% до 175 USD/тон. В България царевицата се търгува по 300 лева за тон, миналата година цената е била същата, около 300 - 310 лева за тон.

Маслодайните култури ще поскъпнат

Прогнозите на експертите са маслодайните култури - сред тях рапица, соя, палмово масло и слънчоглед, както и на мазнините от тях, да поскъпнат. Причината е очаквано засушаване и съответно по-слаби реколти, предизвикано от климатичното явление Ел Ниньо, каза Белопитова.

Рапичното семе сега се търгува по борсите в Европа по 380,5 евро за тон, което е повишение с 13% на годишна база. У нас рапицата се продава по 720 лева за тон, което е поскъпване с 6% на годишна база - миналата година по това време цената й беше около 680 лева за тон без ДДС.

При търговията на маслодаен слънчоглед е интересна ситуацията, възникнала между Турция и Русия. Турция е един от основните вносители на руския слънчоглед. Засега доставките не са спрели, но се избягва сключването на нови договори. Украйна вече заяви, че е готова да замести Русия на турския пазар, каза Белопитова.

В Украйна слънчогледът сега се търгува по 430 USD/тон, в Унгария - 423 USD/тон, а в Русия цената падна до 375 USD/тон. Измененията на цените на годишна база в тези държави са минимални - между 1 и 3%.

В България цената на слънчогледа е около 720 лева за тон без ДДС, което е поскъпване с 11% на годишна база.

Цената на олиото се понижи до 860 USD/тон през последните няколко седмици заради агресивните продажби на Украйна, съобщиха от ССБ.

В България олиото се продава по 1,77 лева за бутилка от литър при цена 1,57 лева година по-рано.

Рафинираната захар се търгува по 405 USD/тон на борсата в Лондон, а нерафинираната се продава по 330 USD/тон на борсата в Ню Йорк. Статистиката отчита поскъпване с 1% на рафинираната и поевтиняване с 2% на суровата захар.

В България пакет килограм рафинирана бяла захар се продава по 1,12 лв./кг. Миналата година цената е била 0,99 лева и има поскъпване с 13% на годишна база.

Петролът продължава да държи цени под 50 долара за барел

Петролът продължава да държи цени под 50 долара за барел (един барел е почти 159 литра). В края на ноември средната цена на сортовете нефт, които ССБ наблюдава, е 44,86 долара за барел, което е понижение с 38% на годишна база.

В България бензин А95 се търгуваше тази седмица по 1690 лева за 1000 литра, а дизеловото гориво по 1720 лева за 1000 литра без ДДС. Това е спад на цената с 8% за бензина и с 1% за дизела, сочат експертите.

Има голямо понижение при цените на металите на босата в Лондон, заради икономиките на Китай и свитото потребление, отчитат борсовите специалисти. Никелът е поевтинял на годишна база с 46%, с 26% пада цената на калая, на медта и на алуминия - с 29%, а на оловото - с около 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още