IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Догодина дефицитът може да намалее до 1,5%

Най-голямата задача е 2016 г. да бъде интензивна за еврофондовете, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

15:19 | 07.12.15 г. 3
Борисов: Догодина дефицитът може да намалее до 1,5%

Догодина дефицитът може да намалее и до 1-1,5%, прогнозира премиерът Бойко Борисов по време на националната дискусия "Да! На българската икономика. Европейска България - стабилност и растеж", пише Dnes.bg.

Той добави, че това е изключително важно за стабилността и за кредитните рейтинги, които България получава.

Премиерът отчете още, че бюджетът на страната, приет в много тежко време, отговаря на много от исканията, които е имало към властта.

"В сферата на образованието, за което са предвидени над 130 млн. лв., в сферата на отбраната – да влезем в критериите на това, което се иска сега от НАТО като член на този пакт, в сферата на сигурността, на социалните плащания, за музеите и за какво ли не се дадоха повече пари и успяхме да върнем бюджетния дефицит на 2%", каза той.

По думите му България е не само втора по усвояване на еврофондове, но и сме под средните 2% грешки за ЕС.

Той отчете, че досега няма една магистрала, която да я пусната без поне строителните компании да са направили 2-3 корекции на няколко километра.

"Надявам се, че строителният бранш е разбрал, че няма да отпуснем нивото на качество, защото в последствие това може да се стовари върху нас като санкция от Брюксел. Така че да знаят, че асфалтът ще го мерим и няма да има компромиси", категоричен беше премиерът.

Борисов заяви, че бизнесът, КРИБ и всички останали трябва да знаят, че най-големият враг, свързан с европейските проекти, могат да си бъдат те, ако се опитат да хитруват. Той посочи, че има достатъчно милиардни европроекти и програми, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, стига да бъде правен грамотно и разумно.

По време на форума финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетът за догодина „е подкрепящ растежа". "Вярвам, че България ще се възползва от предимствата си и темповете на растеж ще продължат", каза той и обясни, че заради стабилността, която се наблюдава се надява да има повече разходи в икономиката.

„Най-голямата задача е 2016 година да бъде интензивна по отношение на еврофондовете“, обясни по време на дискусията вицепремиерът Томислав Дончев. Той припомни, че преди година, когато са го питали какво е най-тежкото предизвикателство пред правителството, той е отговарял, че това е стабилността и реформите, а сега Дончев смята, че се е справил.

"Каква ще бъде 2016 година? Надяваме се да бъде по-добра от 2015 година. Надявам се всички да можем да плуваме добре в морето от възможности", заяви вицепремиерът.

По думите му трябва да се търсят всички възможности за увеличаване на вътрешното потребление. Той посочи, че трябва да има малко повече оптимизъм, че утрешният ден ще бъде по-добър. Според него много от секторите работят под потенциала, които имат.

"Един от добрите сценарии е развитието на слабо развитите части на страната, което няма как да се случи без транспортна инфраструктура", обясни той.

Малко над 100 милиона евро е участието ни в "Инициативата за малки и средни предприятия" 2014-2020, каза още Дончев.

Още четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още