IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свидетелство за съдимост може да се вади по електронен път и без такса за превод

Има възможност за директно плащане на таксата за услугата през сайта на Министерството на правосъдието

14:43 | 08.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Свидетелство за съдимост може да се вади по електронен път и без такса за превод

Свидетелство за съдимост вече може да се вади по електронен път, без да се дължи превод при плащането на таксата за услугата, съобщават от Министерството на правосъдието.

Услугата може директно да се заплаща през сайта на правосъдното министерство чрез дебитна или кредитна карта на заявителя. Това е и първата услуга в българската администрация, за която се въвежда подобна възможност за плащане, посочват от ведомството.

Новата опция е била въведена през миналата седмица чрез разширяване на функционалността на системата за издаване на електронно свидетелство за съдимост.

Плащането се осъществява директно от сайта на Министерството на правосъдието, като се въведе номер на сметка и ПИН код. Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и се стартира процесът по нейното предоставяне, обясняват от ведомството.

При картовото плащане не се дължи такса за услугата, докато при издаване на обикновено е-свидетелство таксата е 3 лева. За хартиено свидетелство таксата възлиза на 5 лева плюс таксата за банков превод.

От края на февруари 2013 г. гражданите имат възможност да заявяват свидетелство за съдимост по електронен път чрез електронен подпис. Средно на година се заявяват над 700 хил. свидетелства, отчитат от правосъдното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още