IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на отрязани коледни елхички у нас намаляват всяка година

Държавните горски предприятия пускат на пазара 40 хил. коледни дръвчета

09:24 | 09.12.15 г.
Продажбите на отрязани коледни елхички у нас намаляват всяка година

Общо 40 хиляди ще са отрязаните елхички, които държавните горски предприятия ще изкарат на пазара, каза за БТА заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Дръвчетата се добиват от специални плантации или при пречистването на младите иглолистни насаждения в гората. То винаги се извършва по това време, тъй като не е ефективно като дейност, но с реализирането на елхичките може да се изплати частично, обясни Костов.

Всяка година потреблението на отрязани елхички намалява и това е по много причини. Основната е масовата употреба на пластмасови елхи, които са по-удобни за хората, но те не внасят това коледно настроение и усещане, което ни дава истинското дръвче, отбелязва заместник-министърът.

"Това, което искам категорично да споделя, обаче е, че независимо дали ще си купите жива, или отрязана елхичка, тя трябва да има съответната маркировка от съответното държавно горско предприятие. Само тогава може да сте убедени, че те са придобити по законен и щадящ природата начин", предупреждава доц. Костов.

На въпрос кога ще започнат проверките, той уточни, че те вече се изпълняват. Екипите на Изпълнителната агенция по горите вече са на терен и досега нямаме констатирани нарушения.

Цените на нашите борси са много по-достъпни от тези на пазарите, където с "помощта" на прекупвачите достигат и 100 процента надценка. Цените зависят все пак от дървесния вид и височината на елхичките, но средно варират между 8-10 и 12 лева за бройка, цена на производител.

По-високи са цените на живите елхички - между 25 и 30 лева, тъй като в тях има много повече вложени материали и труд. Те са в саксии със съответната обогатена пръст вътре. Тези елхички ще се продават с касова бележка от Държавните горски предприятия на съответните пунктове.

От своя страна вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви началото на благотворителна кампанията на МЗХ в подкрепа на Сдружение "Аутизъм днес" - "Купи жива елхичка, помогни на дете". Танева подчерта, че кампанията ще продължи до 15 декември, а чрез горските си предприятия в 18 областни центъра на страната ще бъдат разпродадени общо 3000 броя живи елхички. Пет лева от цената на всяка жива елхичка ще отидат за каузата - в помощ на децата с аутизъм.

Със събраните средства ще се организира обучение на специалисти в България за работа с деца аутисти.

Миналата година МЗХ е продало общо 7800 живи елхички, а за тази очакванията са още повече, каза министър Танева. Тя посочи, че ведомството има готовност да осигури допълнителни бройки от предвидените за каузата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още