IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сключен е първият договор за доставка на енергийната борса

Търговията с електроенергия ще започне тестово на 11 декември

14:56 | 09.12.15 г.
Сключен е първият договор за доставка на енергийната борса

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и ТЕЦ Марица Изток 2 сключиха първия договор за доставка на борсовия пазар на електрическа енергия, съобщиха двете страни на официалните си страници.

С подписването на договора централата, която е най-голямата топлоелектрическа централа в България, се превръща в първия реален участник на този сегмент.

Припомняме, че енергийната борса у нас ще започне своята работа тестово на 11 декември по модела „ден напред“, тоест количествата електроенергия по сключените за деня сделки ще бъдат доставяни на следващия ден.

Първоначално електроенергия ще бъде доставяна от държавните предприятия, коментираха преди дни от БЕНБ, която ще е и оператор на борсата у нас.

Търговията ще се извършва на платформа, предоставена от Nordpool Spot. Всички дейности по администрирането и сетълмента на борсовата търговия обаче ще бъдат отговорност на БЕНБ, която е дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Енергийната борса е важен компонент от либерализацията на енергийния пазар, защото ще даде пазарната цена на електроенергията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още