IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрата по труда ще търсят работа на безработните до 50 км от местоживеенето им

Депутатите промениха определението за "подходяща работа" за безработни в Закона за насърчаване на заетостта

18:48 | 11.12.15 г. 1
Бюрата по труда ще търсят работа на безработните до 50 км от местоживеенето им

Депутатите промениха определението за "подходяща работа" за безработни в Закона за насърчаване на заетостта. Измененията бяха приети днес на второ четене.

Досегашният текст гласеше, че "подходяща работа" е тази, която се намира в същото населено място или до 30 км извън него, при условие че има подходящ обществен транспорт. Днес депутатите решиха "подходяща работа" да е тази до 50 км от населеното място, където живее безработното лице.

Как една майка с две малки деца ще отиде да работи на 50 км и кой ще прецени, че това работно място е подходящо за нея, защото имало обществен транспорт, възрази в отрицателен вот Димитър Байрактаров /Патриотичен фронт/, цитиран от БТА.

Ако лицата откажат тази работа, ще им бъде прекратена регистрацията в бюрото по труда, т.е нямат право да отказват тази подходяща работа, коментира и Георги Гьоков /"БСП лява България"/. Той постави въпроса какво ще стане с тези хора, които работят на минимална работна заплата. Как ще ги задължаваме да пътуват и да си дават цялата заплата за транспорт, попита Гьоков.

Парламентът реши още лице, регистрирано за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, да може да кандидатства за предоставяне на суми за подкрепена заетост за всяко безработно лице с трайни увреждания или от други групи в неравностойно положение на пазара на труда, насочено от поделението на Агенцията по заетостта, което е устроило на работа на несубсидирано работно място за срок, не по-кратък от 12 месеца. Условията и редът за кандидатстване и за предоставяне на сумите се определят с правилника за прилагане на закона.

Депутатите записаха в закона, че "подкрепена заетост" е оказване на съдействие на безработни лица с трайни увреждания и от други групи в неравностойно положение на пазара на труда, съобразно специфичните им потребности, за работа на несубсидирани работни места.

От 12 на 18 месеца се увеличава времето, през което на работодателя ще се предоставят средства за всяко разкрито работно място, на което е наето безработно лице до 29-годишна възраст, включително за първа работа по специалността, насочено от поделението на Агенцията по заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
sixking
преди 8 години
Дано я намерят, че ние на 50км кво ще намерим??Сайт класация - http://gigatop.eu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още