IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България счита общото гарантиране на депозитите в ЕС за нецелесъобразно в кратък срок

Позицията на страната ни е, че изграждането на единната схема следва да се разглежда по-скоро в дългосрочен план

15:28 | 15.12.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България счита, че изграждането на Европейска схема за гарантиране на депозитите (ЕСГД) в краткосрочен план е нецелесъобразно и отново изразява позицията си, че би подкрепила въвеждането на данък върху финансовите сделки, но ако приемането му от десетте държави членки, постигнали съгласие относно неговото прилагане, няма да предизвика негативни ефекти върху икономиките на други страни.

Тези позиции е изразило Министерството на финансите (МФ) в рамките на срещата на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), провела се на 8 декември в Брюксел. Това става ясно от месечния бюлетин „Основни икономически и политически решения в ЕС: декември 2015 г.”, изготвян от дирекция „Икономическа и финансова политика“ на ведомството.

Европейската комисия (ЕК) представи своето виждане относно доизграждането на банковия съюз и предложението за създаване на ЕСГД, която е и третият стълб на банковия съюз. Ще бъде създадена работна група, която ще работи по законодателното предложение за ЕСГД и по мерките, които Брюксел предлага.

Като цяло позицията на България е, че изграждането на ЕСГД следва да се разглежда по-скоро в дългосрочен план.

„България принципно подкрепя мерките по изграждането на третия стълб на банковия съюз (ЕСГД), които ще засилят ефективното му функциониране. Считаме, че предварително условие за създаването на Европейска схема за гарантиране на депозитите като трети стълб на банковия съюз е пълното въвеждане на директивата за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и на новата директива за гарантиране на влоговете в банките, тяхното прилагане във всички държави членки на ЕС, както и пълното прилагане и ефективното функциониране на Единния надзорен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране“, гласи позицията на страната ни.

„Създаването в краткосрочен план на ЕСГД е нецелесъобразно, включително и заради липсата на кумулативна оценка на ефектите от прилагането на приетите законодателни мерки в банковата сфера“, е основният извод по темата за единния фонд за гарантиране на влоговете.

ЕКОФИН ще обсъжда въпроса отново през март 2016 г.

По време на заседанието на 8 декември ЕКОФИН обсъди и актуалното състояние на предложението за данък върху финансовите сделки (ДФС). Съветът отчете постигнатото съгласие от десет държави членки, участващи в засиленото сътрудничество, относно основните характеристики на бъдещия ДФС.

България, която не попада в групата на засиленото сътрудничество, отново заявява, че „би могла да приветства всяко компромисно предложение, което дава гаранции, че въвеждането на данъка върху финансовите сделки в ограничен брой държави членки няма да доведе до негативни ефекти върху икономиките на другите държави членки, които не участват в засиленото сътрудничество“, става ясно от изразеното становище.

Сред обсъжданите от ЕКОФИН теми бе и актуалното състояние на предложението за създаване на директива относно общата консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, в частност - разделянето на досието и обособяване на разпоредбите, свързани с международните аспекти на мерките срещу ерозията на данъчната основа и прехвърляне на печалби в отделна (anti-BEPS) директива.

„България принципно подкрепя предложението, но счита, че е необходимо да се проведе задълбочена дискусия и оценка на въздействието върху държавите членки и бизнеса“, е обобщеното становище на страната ни по въпроса.

По време на срещата на финансовите министри ЕК представи пакета за Европейския семестър за 2016 г., включващ Годишния обзор на растежа и Доклада по механизма за ранно предупреждение, както и проектните препоръки за еврозоната. ЕКОФИН ще одобри препоръката за държавите от еврозоната и ще приеме заключения през януари следващата година.

Министрите на финансите бяха информирани и относно инициативите в областта на борбата с финансирането на тероризма. В допълнение на това Съветът обсъди предложенията на Франция по темата. Темата отново ще се дискутира на заседанието на ЕКОФИН през януари 2016 г., става ясно още от месечното издание на МФ.

ЕКОФИН е приел и проект на заключения относно бъдещето на Кодекса за поведение (Данъчно облагане на предприятия), както и проект на заключения относно мерките срещу намаляване на данъчната основа и прехвърляне на печалби, както и проекта на заключения на Съвета относно статистиката на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
ЕС = повече данъци + по-малко права и свобода за плебса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Дъртите комунисти щели да намаляват някаква си "волатилност", която съществува само в тяхната глава не другаде. Има едно такова правило "When in hole stop digging", или когато си паднал в дупка престани да копаеш, но това важно правило не е усвоено от "учЕните глави" в Брюксел. Значи през 2016 ще видим спадове на акциите в цяла Европа, значи няма купувам вече акции на европейски компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
kubrat
преди 8 години
Сега обясни как нещо, което намалява ликвидността ще намали волатилността??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
ravnovesie
преди 8 години
На мен ми изглежда като БНБ да не иска от ЕЦБ да се ровят в гнилите ябълки тук, че някое приятелче на Бойко да не глътне вода. Защото една обща система за гарантиране на влоговете със сигурност ще върви и с доста по-силен общ надзор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
s3
преди 8 години
Имаше изследвания, че данъка върху финансовите транзакции ще е нещо положително. Освен че ще се генерират приходи, ще се намали волатилността и ще се намали спекулативния натиск, което е положително за развитието на стабилна икономика с устройчив растеж. По принцип съм съгласен с това мнение и може би е време да видим такъв данък в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
studioaa
преди 8 години
Ти от коя планета идваш?? Значи върху всяка сделка на БФБ, върху всеки превод на пари за плащане на данъци и всяко теглене от банкомат да се наложи данък, парите от който да се ползват, за да се финансират такива като Гърция, Италия, Испания, Португалия, Ирландия и прочие и прочие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Repoman
преди 8 години
Добре е, че имаме твърда позиция и бихме подкрепили приемането на данъка върху финансовите сделки. Това е една голяма ниша, която може да генерира добри приходи за бюджета ни и след като има такива идеи в ЕС е добре че и ние ги подкрепяме. Дано и реализацията да е на добро ниво, иначе идеята е ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още