IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газификация плюс руска власт

Москва отново диктува правилата на газовата игра със заявката, че транзитът през Украйна може и да продължи

09:02 | 27.12.15 г. 49
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Нови щрихи се появиха на газовата карта на Европа през 2015 година. Икономическата им целесъобразност обаче остава настрана за сметка на политиката, което ги прави и малко вероятни за реализация.

Верен на започнатата през 2014 година традиция, в края на годината Владимир Путин отново пусна газова бомба - в годишната си пресконференция той заяви, че "Южен поток" е бил създаден за нуждите на България, а страната не се е възползвала от възможността и нарече "беззъба" политиката ни, свързана с проекта.

Другата много важна заявка обаче е, че транзитът през Украйна може да продължи, ако украинските партньори са стабилни като тези по "Северен поток".

Тази възможност не само обезмисля и "Турски поток", и "Южен поток", но и развитието на ситуацията ще е такова, че Москва отново ще държи в шах държавите по Балканския газопровод, сред които и България, и ще ги поставя във вечни опасения дали отношенията с Украйна няма внезапно да охладнеят, отново.

 "Турски поток" удари дъното

Всъщност години наред досега Москва методично се опитва да изолира Украйна от газовия поток – от преминаването на транзита Киев печели милиарди. Досега обаче повечето проекти в тази посока удрят на камък. На 1 декември 2014 година, ядосан на Брюксел и европейските директиви, Владимир Путин спря „Южен поток“ и насочи газовите потоци към Турция.

Точно година по-късно плановете за завземането на Централна и Югоизточна Европа през територията на Турция обаче потънаха на дъното.

Обратът донякъде е неочакван и предизвикан от конкретна ситуация – свалянето на руски бомбардировач Су-24 от турските ВВС. От друга страна обаче след шумното начало плановете за реализацията на „Турски поток“ затънаха в подробностите около преговорите между Москва и Анкара.

Турция изглеждаше неутрална по отношение на политиката на ЕС в областта на енергетиката и заинтересувана от икономическата логика на предложения проект. В следващите месеци обаче стана ясно, че страната няма да приеме автоматично руските условия и ще преговаря докрай – за отстъпката в цената на газа, който Русия продава на Турция, както и около амбициите на Анкара да играе по-важна роля при доставките на суровината в Европа.

Всъщност официално Русия не е сложила край нито на „Южен поток“, нито на „Турски поток“ , макар че междувременно подписа и споразумение за създаване на съвместна проектна компания за разширяване на „Северен поток“. 

Реално Газпром няма нито финансовата, нито техническата възможност да реализира всички тези проекти едновременно.

Досега направените инвестиции не са малко, макар и Газпром да успява да намери приложение за част от изработената инфраструктура. Тръбите, изработени за „Южен поток“, чиято стойност надхвърля 2 млрд. евро, се "разнасят" из региона, като заявките са, че ту ще се използват за „Турски поток“, ту за „Северен поток“ 2.

Изградената вече инфраструктура за Южното направление пък в краен случай ще се използва за газификация на Краснодарския край.

Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Фрау канцлерът заяви, че президентът на Украйна Порошенко едва ли не ежедневно се опитва да се свърже с нея, но практически е винаги в нетрезво състояние. Прес-секретарят Улрих Вилхелм добави, че екипът е престанал да свързва украинския президент с канцлера на Германия от октомври 2015 година именно заради неговото пагубно пристрастие, но звъненето на нетрезвия Петро Поршенко с настояване да го свържат с Ангела Меркел не спирало нито за ден."===Такива са любимците на Запада. Такъв им трябва и в Русия. Имаха го и Русия беше добра/Елцин/ . Сега изровиха един такъв /лика прилика/ и в Украйна и Украйна е "добрата". Чудя се дали и там няма след него да се пръкне някой Путин и да заговорят за Украински транзит на газ и власт. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=Oj77s8TlfVQАмериканският конгресмен Линдън Ларуш: Извънредно излъчване: http://spodeli.eu/us-kongresmen-obrashtenie-kam-natsiyata-amerikantsi-vas-vi-predadohavideo-articles-4002.html Обръщение към цялата нация: "Американци, вас ви предадоха!" "Г-н Ларуш призовава към мобилизация на всички американци и европейци, в чиито глави е останал здрав ум и патриотична сила, да се обединят и веднъж за винаги да се справят в трансатлантическата еврейска финансова система в навечерието на новата 2016 година."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 15
dakl
преди 8 години
Ако има нещо безпорно в ситуацията със снабдяването с природен газ на Южна Европа е , че големият губещ в тази ситуация е България и то единствено по вина на собствените и власти.Второ, естествено е че Русия може да продължи транзита през днешната украинска територия , но единствено тогава когато или днешна Украйна ще прекрати съществуванието си като суверенна териториална единица, което в днешните условия е най възможната алтернатива , или когата на власт в Киев ще бъдат съвсем други хора със съвсем други политически виждания.Трето, 2015 година показа и доказа , че Европа вече практически не е субект в голямата шахматна геополитическа игра, че тя на практика е загубила суверинитета си и изцяло е подвластна на другите международни играчи, което е предпоставка да е и губещата страна в започналия вече конфликт за установяването на новата парадигма на световния ред в 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
Кой по дяволите е този който кара Европа да купува руски газ? Какъв им е проблема? Дали не е че руснаците не им го подаряват и са решили с война да си го вземат? Справка близкия изток. Ама, че смешна работа. Еми не го дават руснаците така. Имат и капацитета да се бранят въпреки, че са на брой поне десет пъти по малко като народ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
Кой по дяволите е този който кара Европа да купува руски газ? Какъв им е проблема? Дали не е че руснаците не им го подаряват и са решили с война да си го вземат? Справка близкия изток. Ама, че смешна работа. Еми не го дават руснаците така. Имат и капацитета да се бранят въпреки, че са на брой поне десет пъти по малко на брой като народ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
заглавие: Газификация плюс руска власт " -анализ .......заглавие: "Липса на газификация и американска власт" -анализ.....Четатели -сравнителен анализ...... ==:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
aldy, имат изградена не на цяло, но ще се справят. Проблемът им обаче е че с парите от европейските клиенти те субсидираха вътрешното потребление. Със сегашните цени на газта и нефта, нямат бъдеще. Но това не пречи да се бият в гърдите. Корабът потъва, те байряка спасяват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Имам предвид, специално за "Южен поток".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
"...Изградената вече инфраструктура за Южното направление пък в краен случай ще се използва за газификация на Краснодарския край..."Доколкото ми е известно, изградена инфраструктура оттатък Черното море няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Апропо , *** чиракувай оттатък в кукленото шоу на маранди...минимум три години...после ше видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още