IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харитонова: Газовите връзки ще позволят либерализацията и на газовия пазар у нас

Реалният старт на търговията на енергийната борса у нас се очаква през втората половина на януари 2016 г.

13:59 | 18.12.15 г.
Харитонова: Газовите връзки ще позволят либерализацията и на газовия пазар у нас

От началото на 2016 година предстои пълната либерализация на енергийния пазар. На този етап заради наличието само на един доставчик на суровина е причината да няма отваряне и на газовия пазар. Това коментира Евгения Харитонова, член на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР), по време на дискусия, организирана от българското представителство на Европейския парламент.

Тя посочи обаче, че изграждането на междусистемните газови връзки на страната със съседните страни, които са и проекти от общностно значение за ЕС, ще позволи реалното отваряне и на газовия пазар у нас.

Относно плановете за либерализацията на енергийния пазар в България Харитонова посочи, че трябва да бъдем реалисти и допълни, че в другите държави освобождаването на пазара е отнело 2-3 години.

"Ние сме България и 2-3 години не ми се вижда реалистичен срок", каза тя. След разговорите си с представители от Европейската комисия от българския енергиен регулатор са убедени, че либерализацията трябва да бъде постепенна, за да не се разочароват хората.

Едно от предизвикателствата пред либерализацията ще са стандартните товарови профили, отбеляза още членът на енергийния регулатор. Според нея подмяната на сегашните електромери с такива с почасов отчет е много скъпо и затова е важно определянето на товаровите профили на домакинствата.

Засега от електроснабдителните дружества - EVN, ЧЕЗ и Енерго Про, са подготвили няколко типа, но Харитонова ги определи като недостатъчни за анализ на товарите на потреблението. Профилите например трябва да отчетат дали домакинството се отоплява с електроенергия или с централно отопление, а ако става въпрос за малки стопански обекти, които са на ниско напрежение - дали са с нощна смяна или без.

Харитонова посочи още, че сред функциите на КЕВР от следващата година ще е и контрол върху работата на енергийната борса у нас.

Изпълнителният директор на борсата Константин Константинов посочи, че тестовете показват липса на проблеми около работата на платформата за търговия с електроенергия. Той се надява до седмици да бъде обявена и точната дата на реалния старт на борсовата търговия. Очакванията са, че това ще стане през втората половина на януари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още