IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да изчака промените в Шенген

Нито една страна не може сама да се справи с бежанската криза, коментира посланикът на Австрия у нас Роланд Хаузер

12:54 | 19.12.15 г. 2
България трябва да изчака промените в Шенген

България трябва да изчака с поставянето на въпроса за присъединяването й към Шенген заради очакваните промени в Шенгенското споразумение. Това коментира пред БНР посланикът на Австрия у нас Роланд Хаузер.

“Шенгенското споразумение в момента е подложено на сериозно изпитание. В рамките на Шенгенската зона се издигат огради, въведен е отново контролът по границите. Европейската комисия сериозно обмисля промени в тази насока. Така че не смятам, че сега е моментът за България да настоява за това членство”, посочи Хаузер.

Според него бъдещето на Шенгенското споразумение не е ясно и то със сигурност ще претърпи сериозни промени. Той обаче изрази убедеността си, че когато новата рамка на Шенген се очертае, тогава и Австрия ще подкрепи кандидатурата на България.

Хаузер допълни, че нито една страна не може сама да се справи с бежанската криза. Може да има само общоевропейско решение, а това означава солидарност, коментира той.

Посланикът на Австрия определи бежанската вълна като едно от най-големите изпитания за Европейския съюз (ЕС). Той обаче подчерта, че ЕС винаги е успявал да намери правилното решение.

Според Хаузер изходът от тази ситуация минава през разрешаването на конфликта в Сирия и Ирак, както и изграждането на зони за сигурност, “горещи точки” за първична регистрация на бежанците и тяхното разпределение и сигурна защита на външните граници на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
ДУДУЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Каквито и *** да въртят Плевнелиев и Боката , туй е положението...някой ден може би. Само дето май няма да има смисъл !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още