IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Силно подкрепям България за Шенген

"Южен поток" е спрян, защото България изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет, заяви Бойко Борисов

19:42 | 17.12.15 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред български журналисти в Брюксел. Той прекъсна за момент брифинг на министър-председателя Бойко Борисов, за да го поздрави и да изрази подкрепата си.

Премиерът благодари на всички свои колеги от Европейската народна партия, които днес са дали нашата страна за пример и са настояли България да бъде приета в Шенген като награда за начина, по който управлява своите граници. Борисов изрази категоричната подкрепа на нашата страна за идеята на Европейската комисия за обособяването на общоевропейска гранична агенция.

България се справя сама (с охраната на границите), ако има финансова помощ, не бихме отказали. Нека всички се стегнат сами да се оправят, а ако не могат - другите да им помогнат. Така премиерът коментира предложената от ЕК възможност екипи на общоевропейската агенция да предприемат намеса в погранични райони на ЕС, дори и без да са били викани от съответните национални власти, в случай на криза.

Премиерът заяви, че е категорично против идеята държавите, които приемат малко или отказват да приемат мигранти, да получават ограничени еврофондове. Не сме поставяли никога въпроса за стотиците милиони, които харчим за охраната на шенгенската граница, това е наш дълг към всички останали. Тази тема, по този начин повдигната, може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация много премиери, коментира Борисов.

По повод изявлението на руския президент от днес за газопровода "Южен поток" и България, Борисов посочи, че Владимир Путин е наясно, че спирането на проекта е било не заради това, че нашата страна е била срещу Русия, а защото изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет.

По повод исканията на Великобритания за промени в законодателството на ЕС, с които да се ограничи получаването на социални придобивки от чужденци, Борисов изрази очакване темата да бъде обсъдена. Това, че Европа е направила така, че хората десетилетия наред да си плащат данъците и осигуровките, и впоследствие да имат добро бъдеще в пенсионна възраст или при безработица, не означава, че притокът на хора, които искат да живеят по-добре, трябва да продължи до безкрайност. Всеки народ е длъжен да подреди страната си така, че да си живее добре на своя територия. Не може това, което те са си изградили години наред, да бъде ползвано от всеки, който прецени, допълни министър-председателят.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 8 rate down comment 0
zritelcho
преди 8 години
Борисов пак е дрънкал глупости! За да се изгради такава, каквато е икономически, Англия в продължение на десетилетия се е възползвала от условия, до които България никога няма да има достъп, най-вече поради днешните ограничения на ЕС. Например, заради изискванията на ЕС ние не можем да обмитяваме английски стоки и финансови услуги и нашия народ да подреди България така, че да живее, както англичаните живеят в страната си (да използваме изразните средства на Борисов, нали...). Отношението на Великобритания в ЕС е унизително, повърхностно и недалновидно и тази държава единствено тласка към постепенното разпадане, вместо към по-ефективна интеграция на ЕС. А Борисов, който с изказването си открито подкрепя английските, вместо българските и европейските интереси, трябва да бъде запитан дали трябва да бъде премиер на България, или по-добре да си иде да управлява Англия (ако го приемат, разбира се...). И също стои въпросът, защо Борисов не подрежда България като Англия, а по мерака на Пеевски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 4
brababara
преди 8 години
И за какво са ти граници? Ако ти трябват граници, огради се някъде и си стой там, на мен не ми трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Европа е окупирана и ЕС/Брюксел прави каквото й наредят от САЩ, а Турция е глинен колос върху буре с барут (съхранен от Запада в последните стотина години като послушна марионетка за контрол върху Босфора и региона). Силата на Западната мафия е че действа под прикритие с ръкавици и на нива. Просто казано, САЩ чрез ЕС който чрез Турция (САЩ/ЕС/Турция). На Запад, колкото бизнес нивото е по-високо, толкова поетите ангажименти по се изпълняват.Русия аргументирано разкрива зависимостта на васалът Турция (от ЕС и САЩ) и предлага среща със Змея (САЩ) на по-високо ниво (ЕС). Останалото са подробности какви ще са тия писмени гаранции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Забравяш третата страна, най-важната!ББ е направо горд , че ги обслужва лично!Дано простотията му в един момент улучи шестицата по погрешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Стара истина, в Америка, освен войната между Юга и Севера, друго няма! Мир и спокойствие! Е, след като избиха индианците! Макар че всеки втори американец твърди че има поне една прабаба индианка!Затова пък постановките за война, размирици, проблеми в Европа, те нямат край.Смятай, как екипът на Хитлер , работейки върху психиката на хората, са успели да открият начина да подкупват определени политици и да ги правят удобни маши за сриване на цели държави, в случая на цял континент Европа!Жалка история, векът на лъжата и манипулациите е 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Защото гаранциите трябва да бъдат нови 20 милиарда евро, да не мислиш че с лист с подписи на него може да се плаща строителство на много скъпо съоръжение. На всичко отгоре от техническа гледна точка това съоръжение е 99% сигурно че няма да може да работи с приемлива ефективност по преноса на метан.Той и Северния поток не е ефективен, но това не пречи на Германия да го скрие като факт и нали са с предимство измислиха че на тях може да им се пуснат втора линия от тръби, после сигурно трета и т.н.т. Това струва луди пари, луди за този който ги дава и много добри за този който ще ги получи.Реално доставките на газ в тези проекти са нещо за което не бива да се мисли, важни са тръбите и да го има потока..да се похарчат - усвоят парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Защо ЕС да не даде писмени гаранции на Турция?Да не би те да струват по-скъпо от 3 милиарда евро плюс допълнителните отстъпки и облаги дето ЕС така лесно се съгласи да даде на Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
comet
преди 8 години
На срещата, Путин казва че (след сваления им самолет), Русия е поискала от Турция да им представи писмени гаранции от Евро Съюза, преди да подновят строителството на турският Южен поток. Познайте кога ЕС ще даде нещо подобно на Турция, за да го представят на Русия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Няма как да стане "мъртвия" ЕС да плати на Русия през България да пуска заобикалящи някои страни газови тръби. Ако руснаците бяха наистина решили да го построят то щяха до сега да направят 50 южни потока. Само е въпрос на пари с които да се платят.В общи линии и двете страни лъжат все по много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
И го казва много ясно, защо е спрян Южен поток.А и ББ сам си каза, че работи за интересите на американците,......... така че американски хъб с руски заг, натам вървят нещата, не да си боже, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още