IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Искаме да защитим всичко, което олицетворява Шенген

Опазването на външните граници на ЕС ще бъде подробно обсъдено на срещата на върха

18:08 | 16.12.15 г. 5
Юнкер: Искаме да защитим всичко, което олицетворява Шенген

Шенген ще бъде опазен, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч пред Европейския парламент (ЕП). Той представи плановете на Комисията за укрепването на границите на общността, пише Politico.

“Искаме за защитим всичко, което олицетворява Шенген“, коментира Юнкер пред европейските депутати и допълни: „Шенген е тук, за да остане“.

Вчера ЕК представи новата си идея за създаването на европейска гранична агенция, която ще може да извършва контрол върху лицата, влизащи през външните граници на съюза. Сред предложенията е и ревизията на законодателството за Шенген, която предвижда на гранични проверки да могат да бъдат подлагани и граждани на държавите от ЕС.

„Това е цената на днешните рискове и ние не можем да я избегнем“, коментира пред евродепутатите Юнкер.

Идеята за нова европейска гранична агенция обаче не се приема еднозначно. Сред най-гласовитите критици на тези планове са Полша и Гърция, които изтъкват липсата на демократичност и намаляването на националния суверенитет като мотив против създаването на агенцията.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски подчертава, че структурата ще бъде независима от страните от ЕС и ще се отчита „незнайно на кого“. Гръцкият му колега Никос Кодзиас пък изтъква, че подобна служба противоречи на членове от Договора за ЕС, които посочват, че държавите действат в името на своя суверенитет при защитата на сигурността.

Срещу новата структура изглежда ще се обяви и Швеция, макар че Стокхолм още анализира предложението. Новата институция обаче се подкрепя от Франция и Германия.

По време на дискусиите в Европарламента днес белгийският депутат Ги Ферхофщад от групата на АЛДЕ заяви, че без предложенията на ЕК с Шенген е свършено. Според него държавите, които не подкрепят идеята, трябва да излязат от пространството.

Опазването на външните граници на ЕС ще бъде подробно обсъдено по време на Съвета на ЕС, който започва на 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Отвътре или отвън, от кого и какво ще защитават?!, щом В скандално ВИДЕО обръщение: Терористи от ДАЕШ обявиха Барак Обама за свой халиф:http://***.blitz.bg/news/article/381359
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Дани Кон Бендит, лидерът на зелените в европейския парламент и евродепутат от Франция, в своя книга пише, как намирал 5 годишни момиченца за привлекателни и как ги пощипвал тук там. Такива са европейските лидери наистина, такъв е и Европейския съюз, точно като тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Юнкер - хомосексуалистите да се махат от политиката. Достатъчно глупости сътвориха вече отказвайки да приемат истината и опитвайки се да наложат някакви си техни странни теории и твърдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Едно е да искате, друго е да можете и трето е да го направите...Много скоро Юнкер ще се убеди, че фаза 1 от горния процес никога няма да премине във фаза 2, а какво остава за фаза 3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още