IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК затяга контрола по външните граници

Въвеждат се и задължителни проверки на гражданите на ЕС

18:41 | 15.12.15 г. 13
ЕК затяга контрола по външните граници

Европейската комисия (ЕК) обяви създаването на нова европейска гранична агенция, която ще може да разполага служители по границите на държавите от Европейския съюз (ЕС) в случаите на извънредна ситуация, както и да връща незаконно пребиваващи граждани в трети страни, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Новата агенция ще обедини Европейската агенция за гранична и брегова охрана, изградена въз основа на агенцията Frontex, и органите на държавите членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници.

Структурата ще разполага с 1 000 души постоянен персонал до 2020 г. Предвижда се тя да разполага и с 1 500 души и техническо оборудване резерв с цел бързо разгръщане при спешни ситуации.

Предвижда се да бъде създаден и център за мониторинг и анализ на риска, който ще наблюдава миграционните потоци към и в рамките на ЕС. В държавите от съюза ще се изпращат и служители за връзка, за да се гарантира присъствие там, където границите са изложени на риск, посочват от ЕК.

Държавите от ЕС ще могат да поискат организирането на съвместни операции и бърза гранична намеса, както и разполагането на европейските екипи за гранична и брегова охрана, поясняват от Брюксел.

Ще се дава и възможност новата агенция да се намесва и да разполага европейски екипи за гранична и брегова охрана, ако конкретна държава членка не предвиди действия за овладяване на миграционния натиск на национално ниво или действията са неуспешни.

Това на практика ще развърже ръцете на европейските власти да действат в Гърция, след като Атина на няколко пъти отказа европейска помощ за справяне с наплива от нелегални имигранти, които пристигат в страната по море.

Агенцията ще има и мандат да изпраща служители за връзка и да организира съвместни операции със съседни на ЕС трети страни, както и да действа на тяхна територия.

ЕК предлага и промяна в Кодекса на шенгенските граници, с която се въвеждат задължителни проверки на гражданите на ЕС на външните сухопътни, морски и въздушни граници. Гражданите на ЕС ще се проверяват в бази данни като Шенгенската информационна система, базата данни на Интерпол за откраднати и изгубени документи за пътуване и съответните национални системи, за да се установи дали пристигащите лица не представляват заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност, поясняват от ЕК.

Отсега нататък проверките ще бъдат задължителни и при излизане от ЕС, подчертават от Брюксел.

Ако се прецени, че тези проверки ще доведат до забавяне преминаването на границите, държавите членки ще могат да извършват проверки на конкретни гранични пунктове според оценка на риска, която е обявена и в новата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Той наплива е от юг югоизток , ама за тебе е се там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
fri
преди 8 години
това исках да кажа и аз - че че Бойко (и парламента ни в голямата си част)няма да се съпротивлява изобщоза разлика от други страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
The Big One
преди 8 години
Докато Бг-ееца не разбере че се намира в ЕС - все ще намира начин да интерпретира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Убеден съм, че Бойко няма да се съпротивлява изобщо. Но това няма да стане толкова лесно в страни като Унгария, Полша, Чехия, Великобритания, Словакия и Дания. Все някъде проекта ще се препъне и ще падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
fri
преди 8 години
10 Декември 2015 Близък съюзник на Меркел: Европейските държави да са готови да се откажат от суверенитетhttp://***.cross.bg/kayder-merkel-otkazhat-1491341.html#axzz3uPvjUuwq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
fri
преди 8 години
Значи ще променим конституцията си.Нали скоро някой "висш" от Дойч каза, че трябва "частично" да се откажем от суверенитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Няма значение дали сме членове на ЕС или не, нашата конституция все още е най-важния закон в страната, а не Лисабонския договор. Няма как да съществува независима международна институция, която си присвоява контрола върху най-важния ресурс в една държава - нейната граница. Трима външни министри на страни от ЕС се изказаха ТВЪРДО ПРОТИВ проекта за нова европейска институция и той няма никакъв шанс да бъде приет в този си вид. В Дания имаше рефередум преди 2 седмици по този въпрос и отговорът е НЕ на общата европейската гранична служба. Датчаните казаха НЕ на еврото преди години и спечелиха много от това за разлика от българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
lyusien
преди 8 години
До 3 Я стига си писал глупости Това е Европеиски съюз и всички страни са част от него Ти сигурен ли си за този член Ако изкараме трима топ юристи и тримата ще имат различно мнение за тази Конституция Така че по кротко с твърденията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Това, което го правят според действащото законодателство у нас е тежко престъпление. Член 3 на Конституцията ЗАБРАНЯВА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СУВЕРЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, КОИТО НЕ СА ПОЛУЧИЛИ МАНДАТ ОТ НАРОДА. Европейската гранична службе е точно такава организация, защото тя реално ще получи контрол върху границите на страната. Това, което предлагаш е престъпно по своята същност и преди няколко десетиления хората увисваха на бесилото за подобни идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
The Big One
преди 8 години
Мммм даааа, правилно. Контрол тряа и то налаган от западните страни. Явно е че скоро в Путландия ще става див екшън. Западните държави не могат да разчитат на корумпетата от соц-а че ще опазят границите от наплива от северо-изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още