IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко бежанци влизат в ЕС от Турция

Намалението на преминаващите се разглежда от ЕК като първи успех на споразумението с Турция за общ подход в борбата срещу бежанския поток

14:14 | 17.12.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Ройтерс

 

Броят на бежанците, които влизат от Турция в Европейския съюз (ЕС), спада значително.

През септември и октомври на ден влизаха по почти 7 хил. души. От началото на декември обаче броят им е намалял до средно малко над 3 700 души дневно, предава DPA, като се позовава на данни на Европейската комисия.

Според информационната агенция новият Закон за защита на границите на Турция допълнително е попречил на над 4 600 бежанци да напуснат границите на страната в периода между 1 и 15 декември.

Намалението на броя бежанци се разглежда от ЕК като първи успех на споразумението с Турция за общ подход в борбата срещу бежанския поток.

Според таблоида Bild днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще представи данните при срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу и с лидерите на особено засегнатите от бежанския проблем страни. Сред тях са Гърция, Германия, Австрия, Швеция, Финландия, Белгия, Холандия и Люксембург.

В края на ноември ЕС и Турция постигнаха споразумение за екшън план за кризата. Той предвижда по-добра охрана на границите от страна на Анкара, за да се сложи край на неконтролируемия прилив на бежанци в ЕС. В замяна Турция ще получи 3 млрд. евро, за да задържи над 2 млн. мигранти.

Освен това Анкара се надява на обвързващо обещание за прием на бежанците в ЕС. Във вторник ЕК направи предложение, което обаче е за доброволен, а не задължителен прием.  

ЕК предлага и промяна в Кодекса на шенгенските граници, с която се въвеждат задължителни проверки на гражданите на ЕС на външните сухопътни, морски и въздушни граници. Гражданите на ЕС ще се проверяват в бази данни, като Шенгенската информационна система, базата данни на Интерпол за откраднати и изгубени документи за пътуване и съответните национални системи, за да се установи дали пристигащите лица не представляват заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност, поясняват от Брюксел.

Отсега нататък проверките ще бъдат задължителни и при излизане от ЕС, подчертават от Брюксел.

Ако се прецени, че тези проверки ще доведат до забавяне преминаването на границите, държавите членки ще могат да извършват проверки на конкретни гранични пунктове според оценка на риска, която е обявена и в новата агенция.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Дълбоко заблуден си, както винаги. В Германия 2015 студенти биват изгонвани от университета, ако протестират срещу бежанците, а служители на частни компании биват уволявани за постове във фейсбук обидни за бежанците. Най-отгоре в няколко града в Баден-Вютенберг, най-богатия регион в Германия - домът на SAP, биват забранени коледните украси, елхи, песни и празненства с цел да не се обидят мюсюлманите. Повече от ясно е, че Меркел НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ ДА СПРЕ ИСЛЯМСКАТА ИНВАЗИЯ. Сигурен съм, че тази авантюра ще приключи по много неприятен начин за цяла Европа, но не мога да дам повече детайли, за да не ме изтрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
*** = чал^маИнвестора, да ви се^рем на цензурата! Като дойдат от ИД, ще ви гледам какви филтри ще монтирате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Като им дадат от ЕК още 6 млрд, ще спрат съвсем да влизат бежанци.... и ще започнат да влизат редовни турски граждани ... хихиНекой е рекъл, че Европа ще сложи *** и няма да се откаже толкова лесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Причината за това е очевидна, лошото време, ниските температури и снега на много места. От март и април ние ще видим рекордна вълна от фалшиви бежанци, чийто брой ще бъде към 10 милиона души до ноември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още