IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови визови облекчения за руски туристи се чакат през януари

В сектора прогнозират около 30% ръст на руските туристи у нас догодина

15:17 | 21.12.15 г.
Нови визови облекчения за руски туристи се чакат през януари

До януари 2016 година трябва да се финализира процедурата за допълнително облекчаване на визовия режим за руски туристи. Идеята е така да може да се стимулират руските туристи за летния сезон у нас. Това каза в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова, предава БТА.

Припомняме, че Министерството на туризма планира визите за руски гражани освен да са безплатни за деца до 16-годишна възраст, да не струват нищо и за пенсионерите, студентите и тези, които идват по линия на санитарно-оздравителните програми. Министерството на външните работи подкрепя това предложение. Има готовност и за разкриване на допълнителни визови центрове при завишен интерес на руските туристи към България. В момента има 21 такива. 

В тази връзка Ангелкова съобщи, че се полагат "изключително много усилия да си върнем руските туристи". По данни на водещи руски туроператори за следващото лято можем да очакваме ръст около 30 процента на руски туристи, допълни тя в Пловдив.

През следващата година Ангелкова ще има няколко посещения в Москва, като едно от тях е кръгла маса с участието на български и руски представители от бранша. Планирано е посещение на руския министър на туризма в България.

Настоящата година Ангелкова определи като изключително трудна по отношение на туризма. Очакваният спад през летния сезон като цяло е 3 на сто, а само за морския туризъм (от юли до септември) спадът е със 7 процента по данни на ведомството.

Ангелкова очаква ръст на туристите за зимните ни курорти между 5 и 7 на сто. В момента за Коледните и Новогодишни празници всички големи курорти са ангажирани на 95 процента, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още