IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Веселин Георгиев

Делото срещу бившия шеф на пътната агенция стана известно като "Батко и братко" заради договори за милиони с фирми на братята му

18:48 | 05.01.16 г. 2
Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Веселин Георгиев

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия шеф на Агенцията “Пътна инфраструктура” Веселин Георгиев. Новината беше съобщена от прокуратурата, която обяви, че ще протестира решението пред Върховния касационен съд, предаде БНР.

Преди по-малко от година Софийският градски съд оправда Георгиев по обвиненията срещу него заради договори с фирми на братята му.

Повторната оправдателна присъда е по обвинението, че докато оглавяваше пътния фонд в мандата на кабинета "Станишев", Георгиев е сключил 8 договора с фирми на братята си Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв.

Делото, станало популярно като "Батко и братко", престоя с години в Софийския градски съд, но приключи в Апелативния само в едно заседание.

Заради спорните търгове Европейската комисия (ЕК) замрази за няколко месеца плащанията за България по програмите ИСПА и ФАР, а по-късно беше приет и законът за конфликт на интереси.

Два съдебни състава оправдаха Георгиев, защото приеха, че той не се е явявал възложител на поръчките към фирми на братята му, а такива са били областните пътни управления, които са сключвали договорите. Тоест, след като пътната агенция и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

През октомври 2015 г. Веселин Георгиев беше оправдан от СГС и по второто дело срещу него, което е за длъжностно присвояване на близо 100 хил. лв. от сключени 5 договора.

Според обвинението те са за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 хил. лева. Делото чака насрочване в Софийския апелативен съд.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
***= е-б-а.х-т-и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
***.ти и съда, ***.ти и държавата, ***.ти и справедливостта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още