IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР обеща да не допуска шоково поскъпване на водата

В много малък брой градове в страната качеството на водата е безупречно и отговаря на изискванията

21:12 | 14.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да допусне шоково поскъпване на водата. Това коментира на пресконференция председателят на КЕВР Иван Иванов по повод приетите вчера от Министерския съвет наредби за качеството и цените на ВиК услугите.

С решенията, които ще приеме, КЕВР няма да допусне никакво шоково увеличение на цената на водата, заяви Иван Иванов, цитиран от БТА. Комисията ще отчита баланса на интересите между ВиК операторите и потребителите на ВиК услуги - българските граждани, посочи той. 

По думите му с голямо внимание регулаторът ще се произнесе върху бизнес плановете за следващия петгодишен период, който започва на 1 януари 2017 г. Там ще бъде заложено ниво на цена на водата за всеки отделен оператор, в рамките на една календарна година, с възможности за корекции. Както при тока, така и при ВиК услугите КЕВР ще защити обществения интерес, подчерта председателят на КЕВР.

Той отбеляза, че прилагането на наредбите за качеството и цената на ВиК услугите е задължение на КЕВР. Документите са разработени със съдействието на Световната банка въз основа на нейно споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ратифицирано от Народното събрание. Върху наредбите се работи повече от година, те са в съответствие с целите на законите за водите и за регулиране на ВиК услуги у нас, както и със съответната стратегия.

Наредбата за качеството на водата е съобразена с методологията, използвана от Международната водна асоциация и със спецификата от България. Прилагането й е от голямо значение, защото според последните данни в много малък брой градове в страната качеството на водата е безупречно и отговаря на изискванията, посочи Иван Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Това ми напомня за изказванията преди поскъпването на тока за бизнеса, как нямало да се допусне, как щели да спазят и да опазят...., как ще ви го.... Решението е ясно, поради необходимостта за подобряване на качеството, вдигаме с 20%, което е само 2 лв. в сметките на хората и няма да е болезнено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още