IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри наредбите за регулиране на ВиК сектора

На практика се дава "зелена светлина" за увеличаване на цените на ВиК услугите, които не са били променяни от доста време, след 1 януари 2017 г.

12:33 | 13.01.16 г.
Правителството одобри наредбите за регулиране на ВиК сектора

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя веднъж годишно, на закрито заседание, цените на водните услуги. Това предвижда наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, която правителството одобри на днешното си заседание.

Министерският съвет прие и наредбата за регулиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Двете наредби, които са част от реформата във водния сектор, се предвижда да влязат в сила от 1 януари 2017 г. С тях на практика се дава „зелена светлина“ за увеличаване на цените на ВиК услугите, които не са били променяни от доста време.

С наредбите ВиК операторите по области се задължават един месец преди решението на енергийния регулатор да оповестят в медиите и на сайтовете си предложенията си за цените на ВиК услугите, които са внесли в КЕВР.

При определени обстоятелства ВиК дружествата ще могат да искат преразглеждане на цените. Става въпрос за непредвидени или извънредни събития, както и при съществени промени в приходите или икономически обоснованите им разходи, записано е в текстовете.

В този случай Комисията е задължена да информира обществеността най-малко две седмици преди да разгледа внесено искане на ВиК оператори за извънредна промяна на техните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още