IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова изключва политически натиск при финансово оздравяване на общини

Общините и сега зависят от централната власт, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси

10:31 | 19.01.16 г.
Менда Стоянова изключва политически натиск при финансово оздравяване на общини

Няма риск от политически натиск, ако определени общини влязат в процедура по финансово оздравяване. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова във връзка с новия законопроект за публичните финанси, предвиждащ оздравяване на задлъжнелите общини при определени условия, съобщава агенция „Фокус“.

Миналата седмица Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложението на ведомството за промени в Закона за публичните финанси, според което бюджетите на общини, които са влезли в процедура за финансово оздравяване, ще се съгласуват с ведомството.

Според Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините, новият модел на финансиране може да доведе общините до фалит. Сдружението на общините настоява за активно участие при дискутирането на проектозакона и разчита, че заложеното в него ще претъри промяна. Както финансите, така и решенията за общинските бюджети са изцяло в ръцете на държавата, а общините не са в позиция сами да вземат решения, коментира Чавдарова. 

По думите на Стоянова обаче има общини с хронични дефицити, няколко пъти надвишаващи техния бюджет, които на практика и сега зависят от централната власт.

„Ако се погледнат общините, които са във висока задлъжнялост, те имат ниски бюджети, ниски собствени приходи. Над 50% от приходите им са държавни субсидии, за държавно делегираните дейности, гарантиращи образование, здравеопазване, социални дейности, които са в рамките на общината“, посочи Менда Стоянова.

Според Стоянова собствените приходи на една такава община са в много малък процент и затова винаги търси помощ от държавата, за да избегне процедура по несъстоятелност в съда.

„Тя (общината, бел. ред.) и сега е зависима. Когато тя прави разходи, много повече от собствените си, разбира се, че тя отново отива пред държавата”, каза председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова допълни, че има необходимост от промени в законодателството, защото така ще се гарантира, че общините няма да трупат нови дефицити в близките години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още