IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cash Credit ще обжалва санкцията на БНБ

Глобата е за дейност, каквато дружеството не е извършвало, обосновават се от компанията за бързи кредити

11:24 | 25.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Cash Credit ще обжалва санкцията на БНБ

Небанковата финансова институция, специализираща в раздаването на т.нар. бързи кредити, Cash Credit ще обжалва наложената й от Българска народна банка (БНБ) санкция. В съобщение до медиите от компанията посочват, че глобата е за дейност, каквато дружеството всъщност не е извършвало.

В четвъртък Управителният съвет на централната банка реши да глоби Cash Credit с 40 хил. лв. поради това, че е издавало предплатените карти Cash Card без нужния лиценз за дружество за електронни пари.

„Кеш Кредит“ ЕАД не е извършвало дейност като дружество за електронни пари нито е издавало предплатени карти“, гласи съобщението, разпратено до медиите. „Наложена е имуществена санкция за дейност, каквато дружеството не е извършвало, и „Кеш Кредит“ ЕАД е инициирало съдебно производство за отмяната ѝ като незаконосъобразна“, посочват от компанията.

В съобщението се казва още, че „всички предплатени карти Cash Card са издадени от лицензирано дружество – банка, по предвидения от закона ред и по начина, по който това се осъществява и от други участници във финансовия сектор.

От Cash Credit коментират, че издадените карти ще могат да се използват и в бъдеще.

Освен че наложи глоба на компанията, УС на БНБ отказа да й издаде лиценз за дружество за електронни пари. От Cash Credit заявяват обаче, че не са получавали отказа на централната банка.

„Към настоящия момент дружеството не е получило и не разполага с акт на БНБ за отказ за издаване на лиценз за дейност като дружество за електронни пари. При направен опит от представител на дружеството в 14:50 часа на 22 януари 2016 г. да се запознае със съдържанието на този отказ се установи, че такова обстоятелство все още не е отразено в деловодната система на БНБ. „Кеш Кредит“ ЕАД може да вземе становище по цитирания отказ едва след като го получи по надлежния ред“, пише още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още