IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национален план за въвеждане на еврото до средата на годината поиска бизнесът

Трябва да се разсеят някои масови заблуди относно влизането на България в еврозоната, смята Димитър Бранков

12:41 | 01.02.16 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Национален план за въвеждане на еврото до средата на годината поиска бизнесът

До средата на годината правителството трябва да състави национален план за въвеждане на еврото, каза пред БНР заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Според него в контекста на намаляващата подкрепа на обществото трябва да се ускори подготовката за по-скорошно присъединяване на страната ни към еврозоната. 

Бизнесът настоява за ускоряване на процедурата по присъединяване на страната ни към еврозоната, като преди дни Българската стопанска камара в свое становище посочи, че всяко забавяне ограничава достъпа до финансиране и ще влошава конкурентоспособността на предприятията в страната. От организацията допълват, че заплашени още са и перспективите за дългосрочен растеж, макроикономическата стабилност, както и на възможностите за обрат на пазара на труда.

В становището си от БСК препоръчват ускоряване на подготовката за влизането в "чакалнята" на еврозоната и приемане на целева дата за въвеждането на единната европейска валута у нас. Това може да стане след приключването на стрес тестовете на банките, след изясняването на статута на Великобритания в ЕС, както и взимането на решения за миграционната криза в ЕС.

Към това становище Димитър Бранков допълва нуждата от това да се разсеят и някои масови заблуди относно влизането на България в еврозоната. „Разходите и загубите ги консумираме от самото въвеждане на валутния борд през 1997 година, т.е. поемаме жилото, без да поемаме ползите от това, че имаме стабилен валутен курс и ниско ниво на държавен дълг“, каза Бранков.

Според него една от масовите заблуди е тази по какъв курс ще се осъществи присъединяването. Той обясни, че курсът, по който това трябва да стане, е настоящият валутен курс и това е записано в договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

Относно опасенията от евентуално поскъпване на живота след влизането в еврозоната Бранков поясни, че при трите прибалтийски републики, които последно се присъединиха към валутния съюз през паричен съвет, не е било наблюдавано такова поскъпване и открои положителни тенденции след присъединяването.

Бранков припомни освен това, че освен голям брой реформи и подготвителни действия, които трябва да се извършат по пътя към влизане в еврозоната, е необходимо още определянето на целева дата и осигуряването на външна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 8 години
ТУРСКИ ВИЛАЕТ.И ДА, ОСТАЙ ГИ РАЗНИ "ЕЛИТИ" ДА СИ ГРАЧАТ И ИЗИСКВАТ.САМА ПЪЛНАТ МЕДИЙНО ВРЕМЕ - НИЩО ПОВЕЧЕ.Мож да не сме жеви, гат България ПРИЕМЕ еврото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
scott
преди 8 години
ми да ти напишем нещо смислено, а?ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО НЕ ЗАВИСИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!! И ЖЕЛАНИЕТО НА НЕЙНИЯ БИЗНЕС И НЕКВИ "ЕЛИТИ"СТЪПКИТЕ СА СЛЕДНИТЕ:1. Влизане в ЕРМ 2 - ИЗИСКУЕМИ ДОКУМЕНТИ при кандидатстване - ДАННИ ЗА БЮДЖЕНТИЯ ДЕФИЦИТ 3 8ТРИ ГОДИНИ НАЗАД/ и ако семо в 1 година бюджетния дефицит надвиши 3% от БВП: дисквалификация.2. Приемане в ЕРМ 2: НАЗНАЧАВАНЕ НА МОНИТОРИНГ! - ИЗИСКВАНИЯ - през целия период на мониторинга дефицита да не надвишава 3% от БВП!МИНИМАЛЕН ПЕРИОД НА МОНИТОРИНГ 3 /ТРИ/ ГОДИНИ! МАКСИМАЛЕН ПЕРИОД ОБАЧЕ: НЯМА. ДО КОНСЕНСУС МЕЖДУ ЕС И СТРЕНЕТА ПРИЕМАЩА ЕВРОТО.3. СЪВСЕМ НЕЗНАЧИТЕЛНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЧЕ ПРИЕМА ЕВРОТО....обаче преди това, ще трябва дълги години да изпълняваме всичко това!Дянков, кат затегна коланите, алибито му беше, ча напъва да влизаме в ЕРМ2 на мига?!?!?!?ЩО НЕ ВЛЕЗНАХА ТОГАВА?!?!?!?!?!? МИ НЕМАШЕ ДА МОЖЕ ДА ОТКРАДНАТ 2 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА С ЕДИН КЛИК.ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ЕВРОТО ЗА БЪЛГАРИЯ Е МИРАЖ. ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА СТАНЕ ТУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
scott
преди 8 години
ми да ти напишем нещо смислено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тебе те попитах съвсем ясно , можеш ли да обясниш с цифри финансовото дередже на средностатистическия пенсионер с 200 лева пенсия , при въвеждане на така мечтаното от тебе евро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 12
Jorkata
преди 8 години
Еврото умира, тея взели да пискат, че искат да влизаме в евросъюза... за*би...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
mnz
преди 8 години
Едва ли скоро ще сме в състояние да въведем еврото, не че не искаме, но това е като Шенген. За Шенген уж всичко изпълняваме, ама не става. А за еврото, дори и не изпълняваме изискванията.По-скоро трябва да се обмисли дали няма да е добре да се префиксира курса на лева на по-разумно ниво, което да съответства на трупащия се външен дълг на държавата ни, защото сега е лесно да се крепи курса с притока на конвертируема валута от новите дългове, но ако този приток спре или ако стигнем до връщането на гълговете, тогава ще е трудно крепенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 15
misanthrope
преди 8 години
Става ми зле от тебе да ти кажа. Абе дай един аргумент бе, нещо смислено напиши. Повтаря в транс зле та зле. Кое ще стане зле? Лева ти е вързан за еврото. Единственото, което ще се смени е, че ще спре от време на време да се раздува как борда се клати и са ше си е*е мамата.Тва не мое да схванете, всичкото зле, както ти е написано и в статията ние вече го търпим, за да поддържаме борда. Това което е добре, евтиното финансиране, изчезването на риска да издъним борда, получаването на един вид сертификат за стабилност, тези неща ги нямаме, ама ... абе зле та злеМежду другото, ти нали си "там", зле ли е? Що не си дойдеш тук, където нямаме евро, да ти е по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
знам само, че цените в БГ ще станат зле, те сега са зле, а след еврото ще станат мега - зле. И наще ако се надат на печатницата на тоя, то са изтеглили късата кожена пръчка .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Ми ако покриваме критериите, няма лошо. Друг е въпроса, че ние и тия за Шенген ги покриваме ама к*р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Ами ускорете в правителството борбата срещу корупцията - със съответни действащи закони, с обществен телефон, който навсякъде да бъде рекламиран, за да го знае всеки българин, на който да може да се сигнализира и дават сигнали за корупция! Проведете успешна съдебна реформа въпреки ината на съдиите, за което ни проверяват и упрекват от 100 години! И тогава ще имате очи да искате други неща от ЕС! Ето това тррябва да направите, а не Наш Мъж да упражнява вербална суперактивност при незачитане на история и дипоматически правила и здрав разум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още