IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите изменения в Закона за съдебната власт ще бъдат внесени в МС на 2 март

Усещането за справедливост няма да се върне само с изменение на закона, заяви Екатерина Захариева

08:56 | 15.02.16 г.
Първите изменения в Закона за съдебната власт ще бъдат внесени в МС на 2 март

Първите изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще бъдат внесени в Министерския съвет на 2 март. Това е първият законопроект, който правосъдното министерство ще внесе в Народното събрание веднага след 3 март, каза в интервю за в. "Стандарт" министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя обаче коментира, че видимите резултати като усещане за справедливост на хората няма да настъпят само с изменение на закона, трябва още работа. 

„Надявам се НС да успее да приеме измененията, свързани с разделянето на ВСС и прекия избор на членовете на съвета до 22 март, когато е последният срок по Конституция. Така че да може ВСС наистина да започне да работи на две колегии. Разделянето се очаква и от съдиите, и от прокурорите. Убедена съм, че това ще доведе и до по-бързо решаване на кадровите въпроси, кариерното израстване и атестирането, дисциплинарните производства“, казва министърът. 

За изготвянето на втората част от промените Съветът за съдебна реформа единодушно е поставил срок на работните групи до края на април и внасянето им в НС и МС в началото на май. Те не са свързани с измененията в Конституцията, но по думите й също са толкова съществени.

Това са електронното правосъдие, дисциплинарни производства, нови правомощия на Инспектората на ВСС, кариерно израстване, атестиране на магистратите, реформа в прокуратурата, засилване на съдийското самоуправление и повече правомощия за общите събрания на съответните съдилища.

Екатерина Захариева потвърждава, че при измененията на ЗСВ ще бъдат отчетени основните препоръки в последния доклад на Еврокомисията, а повечето са свързани с ВСС.

Голяма част от тях се отнасят до създаването на капацитет, например - инспекторатът да наблюдава новата система за случайно разпределение на делата, дали е достатъчно сигурна и не може да бъде подложена на манипулации. Голяма част от препоръките са свързани и с актове, които самият ВСС може да приеме - като съдебната карта, например.

В края на годината ВСС е приел методика за нормите на натовареност, която тази година трябва да се види дали реално отчита натовареността на съдии и прокурори. В препоръките изрично е подчертано наблюдение и анализ на дисциплинарните производства на ВСС, казва министърът.

„За електронно правосъдие ще предвидим изцяло нова глава в закона. Днес ще бъде внесен първият проект в тази посока, по програма "Добро управление" има осигурени средства за него. Реалният срок, при най-стегнат график, е краят на 2018 г.“, казва Захариева.

След разделянето на ВСС на две колегии се предлага квалифицирано мнозинство и в едната и в другата колегия по всички въпроси, свързани с кариерно израстване, атестиране и дисциплинарни производства. Целта е да има гаранции,  че няма само парламентарната квота да вземе решение за кариерата на магистратите.

„В Конституцията се дадоха няколко нови правомощия на Инспектора на ВСС, които са изключително сериозни. Трябва да сме сигурни, че сме разписали много качествено и подробно процедурата в закона“, обяснява тя.

Захариева е сигурна, че препоръките на ЕК могат да бъдат изпълнени.

Като председателстващ ВСС тя коментира, че засега има добър диалог, но очаква промени в подхода на работа.

Запитана дали има напрежение между нея и главния прокурор тя казва:
„Ролята на прокуратурата е съществена. Голяма част от препоръките в доклада на ЕК са свързани с нея, както и с борбата срещу корупцията по високите етажи на властта и качественото разследване. Ако има напрежение между мен и главния прокурор, то няма да бъде на лична основа, а ще бъде по-скоро - ако имаме някакви различия в професионалните решения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още