IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контраблокадите на българските превозвачи по границите продължават

Два пункта остават отворени до утре

10:44 | 18.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Златоград“ и „Ивайловград“ ще останат единствените отворени пунктове по българо-гръцката граница до утре сутринта. Тогава и те ще бъдат затворени, каза пред БНР Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи.

Към 9 часа днес български превозвачи блокираха граничния пункт "Маказа-Нимфея" и международния път Кърджали – Комотини в отговор на действията на гръцките фермери.

Втори ден продължава контрапротестът на българските превозвачи на граничния пункт "Капитан Петко войвода". Те също са категорични, че ще останат там, докато не се реши кризата с гръцките фермери. Българските шофьори се надяват, че по този начин ще накарат гръцките фермери да вдигнат блокадите от своя страна.

На българска територия пред пункта се е образувала 3-километрова колона от ТИР-ове, а от гръцка страна дължината на колоната достига 5 километра. Леките автомобили ползват обходни маршрути. 

В сряда граничните пунктове "Кулата", "Илинден" и "Капитан Петко войвода" останаха затворени, след като не беше постигнато съгласие за отстраняване на селскостопанските машини от пътищата на гръцка територия.

Хиляди камиони и леки автомобили остават блокирани от двете страни на границата при „Кулата“ и „Промахон“. Живата верига от българска страна стои вече четвърти ден в отговор на действията на гръцките фермери. Български превозвачи заявиха, че ще я запазят, докато гръцките фермери не освободят пътя.

Общините Петрич и Сандански подготвят хуманитарна операция за раздаване на вода и храна на бедстващи по опашките хора. Гръцките власти са отказали да поемат такъв ангажимент към чакащите на тяхна територия.

„Заставаме зад българските превозвачи и ще отстояваме исканията им“, категорично заяви транспортният министър Ивайло Московски, който се намира на ГКПП "Кулата - Промахон".

В ефира на Bulgaria ON AIR той коментира, че гръцкото ХЕИ прави пречки за доставките на най-необходимото за българите на гръцка територия.

"Тук не делим шофьорите дали са българи или някаква друга националност. Въпросът е добър и трябва да го зададете на гърците защо не се грижат за всички шофьори в колоната. И към днешна дата гръцкият Червен кръст не реагира на призивите за съдействие", заяви Московски.

"Двете основни искания на българските превозвачи са на 100% да се вдигне блокадата и да се изтегли техниката - трактори, комбайни, каквото блокира границата. Докато не дойде тяхната полиция, която да обезпечи трасе, което е безпрепятствено за всички превозвачи няма да отстъпят", добави Ивайло Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още