IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК предлага право на "негативен вот" на избори

Гласоподавателите да могат да отбележат желанието си да не гласуват за нито един от кандидатите в бюлетините, предлага работодателската организация

17:59 | 07.03.16 г. 1
БСК предлага право на "негативен вот" на избори

Право на „негативен вот“ предлага Българската стопанска камара (БСК) в свое становище за промените в Изборния кодекс. Според бизнес организацията въвеждането на задължително гласуване не трябва да се приравнява към задължение за избор на неприемливи от гледна точка на избирателя кандидати.

По тази причина и от Камарата предлагат в бюлетините да бъде включена възможност избирателя да отбележи с Х, че нито една от партиите, коалициите или независимите кандидати не печели подкрепата му.

„По този начин българските граждани ще бъдат поставени в позиция да упражнят свободен избор като демократично право и осъзнат граждански дълг, а не като принуда“, пише в становището.

Според БСК с „негативния вот“ ще бъде избегнат протестния вот с невалидни бюлетини.

От Камарата обясняват своята идея с наблюдавания през последните години засилващ се обществен нихилизъм и недоверие в държавността. „Определени обществени групи не осъзнават правото на глас като основна демократична ценност“, пишат от бизнес организацията и допълват, че по отношение на тях се прилата „все по-разширяващата се практика за закупуване на гласове“.

Това обаче деформира изборните резултати и демотивира останалите гласоподаватели, категорични са от Камарата.

БСК признава още, че избирателното право не може да бъде обект на намеса и въздействие от страна на бизнес сдружения, но „независимо от това, БСК като организация, която представлява интересите на българската индустрия и работодателите в диалог с държавната администрация, оценява необходимостта институциите да се ползват с широка обществена  представителност, доверие и подкрепа“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 8 години
съществуването на организации като бск, осмисля съществуването на организации като бкп!Искам да чета вс ден предложения на бкп, както чета "предложенията" на бскп.сзащото ми е трудно да живея в един толкова не балансиран и измъчен свят и реалност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още