IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Съветът за сигурност на ООН има нужда от реформиране

Светът сякаш е в състояние на студен мир след кризата в Украйна, смята българският държавен глава

11:37 | 10.03.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Прессекретариат на Президентството</em></p>

Снимка: Прессекретариат на Президентството

Съветът за сигурност на ООН е легитимният орган, който отговаря за справянето с конфликтните ситуации, но се нуждае от реформиране, за да постигне по-голяма ефективност в работата си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум „Изграждане на многополюсен свят“, който се провежда в Баку.

След кризата в Украйна светът сякаш е в състояние на студен мир, посочи още българският държавен глава в своето изказване на форума, съобщават от прессекретариата на Президентството. Международната общност е свидетел на конфронтации и методи, типични за епохата на Студената война, пропаганда, кибератаки и замразени конфликти, допълни още той.

За Плевнелиев многобройните кризи по света са реална заплаха за мира и свободата и застрашават глобалната сигурност както никога досега след края на Втората световна война. Той призова да бъде даден път на дипломацията, а не на противопоставянето при решаването на проблемите.

Българският президент предупреди още, че Европа не може да се съхрани като „остров на стабилността“ в световния океан на нестабилност и ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи през 2016 г. – евентуалното напускане на съюза от Великобритания, надигането на националистическа и популистка вълна, продължаването на миграционния натиск.

Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави, допълни Плевнелиев.

Държавният глава определи като „оправдани и навременни“ провежданите в момента операции по границите на ЕС и в Средиземно море в подкрепа на хората, чийто живот е застрашен.

„Не по-малко важно обаче е да разграничим хората, които бягат от война, от мигрантите, които просто търсят по-добра икономическа перспектива. Европейските лидери днес разбират, че няма противоречие в това да пазиш добре на границите си и да спазваш човешките права и свободи“, отбеляза също така Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава държавите на Балканите, които са част от миграционните маршрути, формират първата защитна линия на Европа и се нуждаят от стабилност и просперитет, от толерантност и мирно съвместно съжителство между различните религии и малцинства.

„Ние, българите, желаем границите в региона да паднат, а не да бъдат премествани. Провеждаме балансирана и принципна външна политика, стремим се към сътрудничество и приятелство с всички, защото всеки може и трябва да даде своя принос в подкрепа на мира и стабилността“, подчерта държавният глава.

Плевнелиев беше категоричен, че само чрез солидарност, сътрудничество и дипломация могат да бъдат преодолени общите предизвикателства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
хахахубав майтапККП кое е, корейската или китайската?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Така е, батка. И аз съм за ККП да задава наклона. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 8 години
'Българският президент предупреди още, че Европа не може да се съхрани като остров на стабилността в световния океан на нестабилност'?..Това ви е работата, на политиците.Европа да остане просперираща и напредничава, това е целта.Не да се хленчи, че това е невъзможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
ABBA
преди 8 години
"Плевнелиев: Съветът за сигурност на ООН има нужда от реформиране "Разбирай в угода на либерасти, толерасти, пееедееер.асти и Фашингтон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Изграждане на многополюсен свят...ами полюса Вашингтон какво казва по въпроса ?"Европейските лидери днес разбират, че няма противоречие в това да пазиш добре границите си..."Ами до вчера защо оплювахте Орбан бе ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
ratten
преди 8 години
евала плевньо, ти оправи държавата, сега давай съети и на оон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Аааааааааа, зависи в полза на кого.Аз не искам х.о-м-о-с-е-к-с-у-а-л-и-с-т.и, масони или руснаци да обединяват света и да налагат каквото и да било на когото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още