IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемат имущество за над 1 млрд. лв. от Цветан Василев, ако СГС уважи иск на КОНПИ

За първи път в български съд се внасят над 6 т материали по иск, заявиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

15:50 | 17.03.16 г. 2
Отнемат имущество за над 1 млрд. лв. от Цветан Василев, ако СГС уважи иск на КОНПИ

Имущество на стойност 1,04 млрд. лв. ще бъде отнето от банкера Цветан Василев, ако Софийският градски съд (СГС) уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев, предаде БТА.

Георгиев заяви, че общата стойност на иска, който комисията е внесла в СГС, е 2,2 млрд. лв.

Той уточни, че обезпеченото имущество - парите, които от комисията са установили, че Василев е получил от източници с незаконен произход, е на стойност над 1 млрд. лв. От това обезпечено имущество 386 млн лв. са вземания към фирми, които дължат пари към фирми, свързани с Цветан Василев. 

Без тези вземания комисията е обезпечила имущество на стойност 1,04 млрд. лв., което ако искът бъде уважен, ще бъде отнето в полза на държавата.

Имуществото представлява имоти в София, Варна, Созопол, Царево, къща в Швейцария, струваща близо 50 млн. лв., автомобили, картини и др.

Пламен Георгиев заяви, че за първи път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби. По думите му теглото на хартията на материалите по делото е повече от шест тона.

Подобен обем материали се внасят в български съд за първи път и комисията е трябвало да наеме специален транспорт и печатница, която да отпечата материалите.

Георгиев заяви, че банкови сметки на Василев в Швейцария са запорирани и от комисията очакват да се разкрие пред съда и банковата тайна. Ако това се случи, искът на комисията може да нарасне.

Председателят на КОНПИ добави, че са извършвани десетки, стотици, а понякога и хиляди финансови операции, за да може да се прикрие кой е първоизточникът на имуществото. От комисията е трябвало да проследят всички тези вериги и винаги са стигали до един и същи първоизточник - КТБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Излиза, че Цветан Василев е спестил от своите заплати и закуски - 1.5 млрд. лева! Къде са сега защитниците на този престъпник за да кажат, че той бил чист като момина сълза, бил натопен, не бил източил пирамидата КТБ и други му били виновни за проблемите!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Какви решения очакват? То е ясно, че всички тези имоти не са купени със скромни спестявания от закуски. КТБ не помня да е раздавала някога дивиденти. Така реално Василев не е имал официален начин да взима пари от банката като неин мажоритарен акционер. Как така се е сдобил с това имущество за 1 млрд. лв., а? Нещата са си повече от ясни и няма нужда от никакви дела или инстанции, които да го потвърдят. Ако така бяха направили в САЩ след като на Мейдоф му се срути пирамидата, още нямаше да са възстановили и един долар на хората, които завлече. Да дават по бързото производство и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още