IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Спирането на обществени поръчки не е заради липса на пари в държавата

Щетите от бежанската криза са по-скоро политически и свързани със сигурността, каза вицепремиерът

10:40 | 20.03.16 г. 4
Дончев: Спирането на обществени поръчки не е заради липса на пари в държавата

Несериозно е да се твърди, че няма пари в държавата и за това са спрени редица търгове, каза вицепремиерът Томислав Дончев и напомни, че има преизпълнение на приходите в бюджета.

Нито една от спрените обществени поръчки не е ненужна, отбеляза Дончев пред БН  и уточни, че причините за спирането са други – за всяка от тях има и техническо и формално основание за спиране, посочи той. При търга за личните документи причината е съвсем друга – там се разчита не да се търси външен изпълнител, а да се мобилизира вътрешен ресурс, а именно печатницата на БНБ.

„Проблемът е друг – ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения”, каза Дончев.

Дончев не знае досега какъв е броят на спрените търгове. Той коментира, че това не е нито първият, нито уникален случай на спиране на обществени поръчки, такива са спирани и преди. 

„В тази конкретна ситуация спирането се обагри много политически и се натовари емоционално”, посочи вицепремиерът. И допълни, че процедурата по спиране на търг е процедура от закона и се прави, когато възложителят има конкретна причина за това.

Дончев призна, че подобна практика, при която премиерът лично нарежда спирането на обществени поръчки, е необичайна. По думите му това е рисков подход, тъй като натоварва политическото ръководство със свръхочаквания. Затова и спирането на търговете мина на ”ръчно управление”, като се превърна в рутинен ангажимент на отделните администрации. Когато има нещо нередно, има съмнения, да реагират, коментира Дончев.

В една нормална ситуация спирането на търговете би било редно да е ангажимент на самите администрации, а не на премиера, каза още той. И посочи, че следенето на търговете следва да премине към Агенцията за обществени поръчки, която да контролира търговете още в началото им.

„Имаме много институции, които контролират, когато някой е сключил договор, някой е похарчил парите, дали процедурата е проведена правилно, дали дадените пари ще доведат до най-добър резултат, но АОП има ангажимент да контролира процедурата на много ранна фаза – когато поръчката е обявена и преди да се сключи договорът. Фокусът на усилията ни е да открием грешките не когато са се случили, а преди, защото тогава няма щета и дисциплиниращият ефект е по-силен”, коментира Томислав Дончев.

Относно възможни предсрочни избори Томислав Дончев каза, че „ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ”.

„В  същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава каквато е. Предсрочните избори не са изгодни за страната особено сега", заяви Дончев.

Според вицепремиера щетите от бежанската криза са по-скоро политически и свързани със сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
hex
преди 8 години
Горанов - президент!Само така ще спасим България от фалит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
БОРКОР - 2% от фирмите печелят 98% от обществените поръчки С обществени поръчки и второстепенните разпоредители на бюджета се краде около 1,5млрд.лв. плюс кражбите през държ.фирми - http://***.blitz.bg/news/article/399671плюс кражбите през здравеопазването и пенсионната системна грубо цялата сума е до 5млрд.лв. ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447объркал линка в коментар 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
5 000 000 000 000 000 лв. са щетите нанесени от комунистите като Атанасио от 09.09.1944 до днес. Докога ще търпим комунисти и техните деца и внуци да ни управляват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Първо фактите 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още