IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Неустойки за спрените обществени поръчки няма да се плащат

Спирането е направено по законен начин, посочи премиерът

11:47 | 01.03.16 г. 6
<p>
	Премиерът посети все още ремонтиращата се бъдеща&nbsp;сграда Софийския районен съд. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът посети все още ремонтиращата се бъдеща сграда Софийския районен съд. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов коментира, че неустойки за спрените обществени поръчки няма да бъдат плащани, защото спирането е направено по законен начин. По думите му поръчките са развалени, защото тези обекти могат да се изградят с по-малко пари. 

„Така например за магистрала "Струма" фирма, която никога не се е занимавала с тази дейност, обжалва. Предполагам, че това е отмъщение”, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Той даде пример и с магистрала "Хемус", че ако бъде допусната скорост от 140 км/ч, то при изграждането на завоите дължината на пътя се удължава. Затова скоростта ще бъде свалена до 120 км/ч, за да се спести от изграждането. Ще се стесни и пространството между двете ленти на движение. Вече няма да е три метра. Така ще се спестят около 100-150 млн. лева. според Борисов.

„Администраторът, който е подготвил предложенията, вероятно няма да остане на работа”, каза още министър-председателят.

Премиерът обвърза падането на блокадата на българско-гръцката граница с ултиматума си от събота, че ако гръцките фермери не изтеглят тракторите си, той ще бойкотира предстоящата среща на върха на Европейския съюз. Пред журналисти Борисов обясни, че е изпратил "послание" до ЕС, че ако гръцките фермери не се изтеглят от границата с България, ще бъде провалена срещата между Турция и ЕС в Брюксел. „Благодаря, че правилно ме разбраха и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи”, каза Борисов.

„Когато една държава не се яви или не упълномощи друга, не може да се проведе Съветът. Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който границата отново бъде затворена, ще изпратим писмо, че няма да участваме в Съвета”, посочи премиерът.

Днес премиерът посети все още ремонтиращата се бъдеща сграда на Софийския районен съд (т. нар. "военно НДК"), където дейностите приключват в края на месеца. А след това започват процедурите по обществени поръчки за обзавеждане. Ще са нужни около 8 милиона лева за мебели и техника, казаха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на съда Методи Лалов.

В сградата ще се настанят наказателното отделение на Софийския районен съд и районната прокуратура.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че сумата от 8 милиона лева (малко над 5 милиона за съда и малко над 2 милиона за прокуратурата) ще бъде дискутирана допълнително. Няма да е безкритично, допълни той, като добави, че 8 милиона му се вижда висока сума.

В сградата ще има 35 съдебни зали и още една - тържествена. Една от залите е обзаведена с т.нар. венецианско стъкло, през което ще се правят разпити. Към всяка съдебна сграда ще има отделен подход за съдията и за задържаните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
борисоф, форд е казал "приходите са важни, а не разходите" и е плащал двойно повече от конурента джи ем и е останал в историята!...колкото и да стискаш пенсионерите ти са гладни, младите ти бягат, децата им се раждат в чужбина и дори бягащите от война ни заобикалят!Концентирай се в/у приходите на множеството и си промени сгрешената плоска данъчна система и я прогресирай до крайност, за да остане някой тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
А винетката скача ли скача :)Смяяях за мен, плааач за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Абв виж са... какво значи "нужна"? Че може и без нея е ясно, ето в момента я няма и не се е свършил света. Че е по-добре да има, също е ясно. Въпросът е можем ли да си я позволим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ivanrog
преди 8 години
Винаги съм бил на мнение, че тази магистрала е напълно ненужна, но нашите не знаят други методи за кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
После само някой да се опита да ми каже, че сме живеели в правова държава! Изпълнителната власт коментира без свян текущо дело, че и го решава, хайде честито ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
a те у ... Ако ограничим скоростта до 90 км, нема да струва 1 лев, караме си по стария път и толкоз. 'Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно" Това пък няма да го коментирам изобщо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още