IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките фермери започнаха да свалят блокадите

На национално ниво е взето решение поетапно тракторите да се изнасят от граници и пътища

15:29 | 28.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцката стачка е на приключване. На национално ниво е взето решение поетапно тракторите да се изнасят от граници и пътища, съобщава "Нова телевизия".

Първите трактори си тръгнаха от „Кулата”. Най-масово обаче те ще се отдръпнат от пункта днес.

Земеделците върнаха тракторите вкъщи, след като премиерът Алексис Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща, че ще бъдат направени някои подобрения в плана за реформи, допълва БТА. "Разочаровани сме от резултатите от срещите с премиера, но си тръгваме с високо вдигнати глави и ясното послание, че това още не е краят. Оставаме в готовност ", заяви Никос Волкос, лидер на пътната блокада на автомагистрала Егнатия в Северна Гърция.

Българските превозвачи вече обявиха, че са в готовност утре да направят контраблокада, ако гръцките фермери не изтеглят техниката си от границата.

Съюзът на международните превозвачи поддържа заявката отпреди дни да отвърне с реципрочни действия на блокадата на гръцките фермери, блокирали българо-гръцката граница.

Създадена е организация за контрапротест в случай, че гръцките фермери не премахнат блокадата най-късно до 9.00 часа в понеделник. Ако срокът не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт, считано от 9.00 часа на 29 февруари, обявяват превозвачите в своя декларация. Те уточняват, че блокадата ще засегне единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени с гръцка селскостопанска продукция. 

Тези превозни средства няма да бъдат допускани на територията на България, независимо дали нашата страна е дестинация на доставка или се извършва транзитно преминаване през територията ни, предупреждават превозвачите.

Вчера и премиерът Бойко Борисов даде ултиматум на гръцките фермери. Българският премиер даде срок от два дни на протестиращите да приключат с „това безобразие по българо-гръцката граница” в противен случай се закани да пропусне срещата между ЕС и Турция и вместо това да отиде на границата, за да покаже на европейските лидери ” що за съседи имаме”.

В събота министър-председателят отиде на границата, където се срещна не само с българските полицаи и митничари, но и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Борисов обясни, че е заявил, че до този момент България винаги е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи, но ако те не си решат проблемите в най-скоро време, лично ще предприеме много сериозни стъпки.

Борисов посочи, че е предал на външния министър Даниел Митов да се свърже с ЕК и с Европейския съвет, за да ги уведоми, че България не може да обсъжда каквито и да било теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 8 години
другата година февруари - пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още