IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Решението за великденските добавки за пенсионери не е дискриминационно

Добавките за Великден и за Коледа са вид социално подпомагане, каза социалният министър

10:02 | 25.03.16 г. 5
Калфин: Решението за великденските добавки за пенсионери не е дискриминационно

Правителството приема, че добавките за Великден и за Коледа са плащане, което не е свързано с осигурителните приходи, а е вид социално подпомагане към хората с най-ниски пенсии. Това каза Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика, в рамките на парламентарния контрол.

Разликата е, че при социалното подпомагане се оценява и тяхното имущество, а при добавките като бонуси се оценява само размерът на пенсията, обясни министърът. 

„За нас е по-ценно един човек с по-ниска пенсия да получи по 40 лева, отколкото много хора по пет лева. Не е дискриминационно, това е подпомагане на хората, които имат най-ниски доходи”, заяви Калфин в отговор на въпрос относно решението на правителството за великденска добавка за 60 процента от българските пенсионери. Според депутата Велизар Енчев решението е дискриминационно спрямо останалите.

Последните данни за преизпълнение на бюджета показват 61 милиона лева преизпълнение от началото на годината и затова кабинетът заделя 50 милиона лева за великденските добавки, което е справедливо и рационално според Калфин.

Над 1,2 милиона пенсионери ще получат по 40 лева добавка към пенсиите си за Великден. Одобрeните допълнителни средства са в размер на 50,5 милиона лева. Допълнителната сума към пенсията ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2016 г., е в размер до 300 лева включително, колкото е размерът на линията на бедност за тази година.

С увеличените приходи в бюджета от началото на годината няма как да се повиши основата на пенсиите, защото това струва милиарди и няма как да се направи. А ако се направи със сумата от 50 милиона лева, би означавало всички пенсионери да получат по по-малко от два лева. Ясно е, че ресурсът следва да се изразходи по-рационално, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Получават Сократе и даже не само ***. Имам познати, които се разведоха, за да могат да вземат помощи. Децата се водят при майката тя взема 500 лева+ издръжката от бащата, и се класира за всички помощи за които се сетиш, а бащата си има некъв бизнес. Иначе си живеят заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
За нас е по-ценно един човек с по-ниска пенсия да получи по 40 лева, отколкото много хора по пет лева. Не е дискриминационно, това е подпомагане на хората, които имат най-ниски доходи."Точно дискриминационно е ! Точно към хората дето имат по 35 или дори 40 г. трудов стаж и са дали своя принос...който после беше окраден и сега ето ви резултата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
cokrat1
преди 8 години
Измислици може всеки да пише.....Тоест мътномургавият индивид, живеещ в двуетажна незаконна къща в незаконно гето получава всевъзможни социални помощи.....можеш ли да посочиш поне един такъв индивид който получава помощи...и същевременно живее в двуетажна къща!!!! Сигурен съм, че няма да можеш...а, иначе да си изливаш омразата можеш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
"... при социалното подпомагане се оценява и тяхното имущество..." Тоест мътномургавият индивид, живеещ в двуетажна незаконна къща в незаконно гето получава всевъзможни социални помощи, а свиващият се под наем в панелката Българин му ги плаща... а цял живот работилият български пенсионер получава 180 лева, при линия на бедност - 300.Калфин, само заради тебе се надявам адът да не е само религиозна измислица !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Социалните помощи и пенсиите нямат нищо общо, защото пенсиите са за заслуги! Нарочно омешвате всичко в един кюп, за да можете да крадете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още