IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложените от Москов корекции в рамковия договор отново минаха през НЗОК*

Осигуряват се допълнителни обеми медицинска помощ, средствата идват от по-добрата събираемост на вноски

13:07 | 29.03.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Предложените от Москов корекции в рамковия договор отново минаха през НЗОК*

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) гласува решението, което допълва рамковия договор от 2015 година. Анексите дават нови възможности за медицински дейности и допълнителни обеми медицинска помощ, каза здравният министър Петър Москов след приключване на заседанието на съвета.

Москов обеща незабавно да подпише документа, за да бъде изпратен за обнародване в "Държавен вестник", съобщи БНР. 

Повечето пари за здраве ще дойдат благодарение на по-добрата събираемост, обясни министърът.

"Вследствие на активната политика на Министерство на здравеопазването, на Касата и на финансовото министерство, на приходните агенции, миналата година близо 200 000 души възобновиха здравните си права", припомни министърът. По думите му тези пари, които досега не са били изразходвани по най-ефективния начин, сега могат да бъдат вложени в нови обеми, нови увеличения на цените на клинични пътеки, на процедури, изследвания.

Според него с анексите към рамковия договор от 2015 г. са защитени по максимално добър начин правата на пациентите и е гарантирана стабилността на Здравната каса.

"Ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат този анекс, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност", посочи Москов, цитиран от агенция „Фокус“.

Министърът на здравеопазването Петър Москов подписа за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В анекса са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на НЗОК. От тях 12 млн.лв. са за лъчелечение и радиохирургия. 3 млн. лева са насочени към неонатологията. За три нови клинични пътеки за продължително лечение са осигурени 23,4 млн. лв., а 36,1 млн. лв. за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична помощ и за направления. Допълнителните средства ще бъдат осигурени от повишената събираемост на приходните агенции и на самата НЗОК.

При профилактични прегледи на лица над 18 г. се въвежда оценка на системен коронарен риск и се включва изследване на общ холестерол. За пациенти със сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет се включва ново изследване на LDL-холестерол.

Разширен е списъкът на заболяванията, за които здравно осигурените лица подлежат на диспансерно наблюдение. Запазва се броят на диспансерните прегледи при хора с есенциална хипертония.

В болничната помощ са включени 267 клинични пътеки, 39 амбулаторни и 4 клинични процедури. Основният акцент в пакета здравни дейности в болничната помощ са клиничните пътеки, свързани с детско и майчино здравеопазване, социално значими заболявания като кардиологични, онкологични, неврологични и др.

Отделени са допълнителни средства за увеличение на обема дейност в онкологията.

За първи път са включени три клинични пътеки за продължително лечение.

Въвежда се система за създаване на уникален идентификационен номер за всяко здравно осигурено лице при ползване на болнична помощ.

За първи път младите лекари специализанти стават пълноправни партньори на НЗОК.

Решението за допълване на НРД 2015 г. ще влезе в сила от 1 април тази година. Ще продължим да работим с БЛС, каза Кирил Ананиев.

Междувременно медици обявиха, че продължават с протестите, които стават все по-масови.

* Допълнена към 16.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Москов лично, по примера на Лидера Борисов :) С лафове де, то друго няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
todin
преди 8 години
Може би , господин министърът някъде в налудничевите си идеи се е прокраднала и такава клауза? Много ми е любопитно кои структури ще са те? Апропо , спешните отделения и спешните центрове и без това им вършат работата. Личните лекари остава ли им време да работят от научния туризъм ? А сега ще се слеят и с фармацефтите , щом и те ще определят терапията на пациентите!!! Ще е една родна картинка сладка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
една
преди 8 години
Ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат този анекс, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност", посочи Москов, цитиран от агенция Фокус.Много ми е любопитно Д-р Москов кои са механизмите които да заместят личните лекари ?Може би спешните отделения където и без това е лудница от пациенти или останалите почти без лекари болници в окръжните градове ,които са недофинансирани от доста време ?А не се сетих вероятно погребалните агенции ще ги поемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още