IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова схема за семейното подоходно облагане предлагат експерти

Облагаемата основа за първо дете да се намалява с 10%, за второ - с 20%, предлагат от Института за семейна политика

16:26 | 30.03.16 г.
Нова схема за семейното подоходно облагане предлагат експерти

Нова схема за семейното подоходно облагане предлагат от Института за семейна политика.

От Института предлагат облагаемата основа за първо дете да се намалява с 10 на сто, за второ - с 20 на сто, и с по 5 на сто за всяко следващо дете. Така при родители с едно дете и 10 000 лева облагаема сума данъкът ще е със 100 лв. по-нисък, изчисляват от организацията на бившия социален министър Христина Христова.

В момента за първо дете от облагаемата основа се приспадат 200 лв., за две деца - 400 лв., за три и повече деца - 600 лв. 

Председателят на Института за семейна политика Христина Христова предлага и промени при обезщетението за майчинство за втората година от отглеждането на малки деца. По сметки на Института това обезщетение може да бъде равно на минималната работна заплата.

През втората година от отглеждането на детето сега майките получават по 340 лв., а броят на жените, които се възползват от правото си, достига 40 хил. Ако обезщетението се изравни с минималната работна заплата, която сега е 420 лв., ще са необходими още 19 млн. лв. за цялата година, изчисляват от Института.

Бившият социален министър предлага още разделянето на две на фонд "Общо заболяване и майчинство", където в момента финансовите средства отиват главно за изплащането на болнични.

Според нея фонд "Майчинство" трябва да се отдели и с набраните в него средства да се прави активна политика за насърчаване на раждаемостта.


 



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още