IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задържани са 18 души за корупция в агенция "Автомобилна администрация"

На 9 души са повдигнати обвинения, иззети са около 400 хил. лева

16:12 | 31.03.16 г. 3
Задържани са 18 души за корупция в агенция "Автомобилна администрация"

Осемнайсет души са задържани първоначално за корупционни престъпления в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", съобщава началникът на спецапелативната прокуратура Даниела Попова, цитирана от БТА.

Само на девет души обаче ще бъдат повдигнати обвинения, допълва Попова. Освен директорът на агенцията Цветелин Цветанов, с обвинения са и Емил Иванов - началник на местната структура в Плевен, Венцислав Генов - началник на звеното в Габрово, двама бивши служители - Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов. Обвинения са повдигнати и на двама началници на отдели в агенцията - Цветелина Димчева и Соня Христова, инспектора от Видин Иван Иванов, както и собственичката на автошкола в града Цецка Димитрова.

До събота прокуратурата ще прецени за кого да иска постоянен арест. Дали обаче книжките на тези, които са си ги „купили“, ще бъдат отнети, е от компетенциите на други институции, посочва Попова.

Според прокуратурата групата е работила от началото на 2015 г.

Акцията се е състояла в 12 града в страната. Сред тях са София, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Хасково. Прокуратурата има доказателства, събрани със СРС-та, както и от показания на първоначално задържани, а после освободени. Имало е и тетрадка, в която са записвани имена на хора и кой колко пари е дал. Имената на тези, които е трябвало да преминат изпитите, са били записвани на листчета. Подкупите са били в рамките между 1 000 и 2 000 лева.

В жилището на директора на агенцията „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов са намерени 175 хил. лева. При тъста на Цветанов са намерени още пари. Той живеел в Долни Дъбник, а в къщата му имало специален тайник.

Общо около 400 хил. лева са иззети, коментира Попова.

Групата е работела в няколко насоки. Събирали са се пари от фирми – т.нар. такса "спокойствие". Манипулирани са били и изпити за нови шофьори, за категории и ADR - разрешения на опасни товари, които били и най-скъпоплатени. За всяко са се плащали по 3 хил. лева.

При акцията са иззети и предварително попълнени бланки на участници в изпити за шофьори, с които са подменени работите на изпитваните впоследствие. Вчера на изпит платените кандидати са били над 20. На такива изпити са се явявали и чужденци, които не знаят български език, но са получили уверение за взет изпит.

Групата е вземала пари и за назначаване на служители в агенцията. Вземали са и подкупи от спрени водачи при проверка на дейността на транспортни фирми, а на определени превозни средства не са били правени проверки. Парите за подкупите понякога са плащани по куриерски фирми до няколко лица, но според Прокуратурата са стигали и до Цветелин Цветанов.

Припомняме, че Цветелин Цветанов вчера беше арестуван след сигнали за изнудване на превозвачески фирми, взимане на подкупи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити. Преходите от корупционната дейност са описвани в специални тетрадки.

По повод ареста днес независимият депутат Георги Кадиев обвини ГЕРБ, че Цветанов е номинация на председателя на парламента Цецка Цачева, а до вчера той е бил и нещатен сътрудник на депутата от ГЕРБ Владислав Николов, съобщава Dnes.bg.

Кадиев призова да се разкрият записките на Цветанов, за да се види кого е финансирал и на кого се е отчитал.

ГЕРБ обаче отричат и твърдят, че не са разпъвали политически чадър над никого. Зам.-шефката на парламентарната група на партията Цвета Караянчева коментира, че компетентните органи трябва да си свършат работата, като допълни, че е знаела за проверките от три месеца насам.

Караянчева подчерта, че Цецка Цачева няма нищо общо с назначението на Цветанов в агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Агенция Автомобилна администрация (ДАИ) и Uber http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=556057&df=773127&dflid=3-agentsiya-avtomobilna-administratsiya-dai-i-uber
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
сега да не вземете да осъдите някой?шума около "акцията" е достатъчен, пускайте ги през задния вход да се прибират. отчетохте дейност. подготвяйте другия ПР матерЯл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
сега да не вземете да осъдите някой?шума около "акцията" е достатъчен, пускайте ги през задния вход да се прибират. отчетохте дейност. подготвяйте другия ПР матерЯл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още