IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 хил. декара са предвидени за залесяване тази година

С 14 млн. лева държавата ще изкупува гори от частни собственици

16:01 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

20 хиляди декара са предвидени за залесяване през тази година, съобщи зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов при откриването на Седмицата на гората в Стара Загора. Това са с 28% повече площи от миналата година, информира пресцентърът на агроминистерството.

През тази година са предвидени и други големи инвестиции за отглеждането на горите, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища. 

178 км горски пътища са рехабилитирани и построени през 2015 г., от които 32 км в полза на националната сигурност в района на българо-турската граница. Тази година целта е още по-амбициозна, като е предвидено да се реконструират и завършат над 210 км горски пътища.

900 хиляди хектара гори трябва да бъдат сертифицирани през тази година и така половината държавни гори вече ще имат сертификат.

Костов информира още, че за първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват, с цел те да бъдат облекчени, а гората да се стопанисва професионално.

До края на годината предстои приемането на Наредбата за оценка на екосистемните ползи от горите и тяхното остойностяване.

Зам.-министърът информира, че за първи път от повече от 10 години всички над 1100 горски служители от Изпълнителната агенция по горите получават теренно облекло. Заплатите на най-нископлатените горски инспектори са повишени с 20%.

Той припомни, че вече е въведена системата за електронен превозен билет, допълнена с изискванията за видеонаблюдение в складовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още