IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще плаща три нови клинични пътеки за рехабилитация

Мярката влиза в сила от 1 април

17:44 | 07.04.16 г.
НЗОК ще плаща три нови клинични пътеки за рехабилитация

От 1 април влизат в сила три нови клинични пътеки за рехабилитация и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща по тях за пациенти, за които е необходимо по-продължително лечение, съобщават от здравната институция.

Става въпрос за клинични пътеки № 262 „Физикална терапия и рехабилитация при болести на централна нервна система“, № 263 „Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферна нервна система“ и № 265 „Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателния апарат“. 

Приемът ще се осъществява след активно лечение в лечебно заведение за болнична помощ на заболявания на опорно-двигателния апарат за новооткрито или усложнено основно заболяване, с изразен функционален дефицит поради намален обем на движение.

За целта на пациента трябва да бъде издадено „Направление за хоспитализация/лечение по амбулаторна процедура” от болницата, която го дехоспитализира или от общопрактикуващия му лекар на основание препоръка в епикризата, издадена при дехоспитализацията на пациента.

Физикална терапия и рехабилитация на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат може да бъде извършена в лечебни заведения и в случаите, при които не е налице достатъчен терапевтичен ефект от провежданата рехабилитация в извънболничната помощ.

За целта лекарят специалист по физикална и рехабилитационна медицина, провел рехабилитацията в извънболничната помощ, издава направление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още